biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Korowaj i huski na europejskie stoły

25 sierpnia 2006

Mało już dziś znane w Polsce i rzadko spotykane w innych krajach potrawy miejscowej kuchni to atuty, którymi władze gminy Przeworsk na Podkarpaciu chcą promować w Europie swój region.

Drogą konkursu wybrano trzy potrawy będące obrzędowymi rodzajami pieczywa weselnego. Są to: korowaj, który w nieskażonej formie zachował się tylko w Ujeznej, szyszki weselne, znane tam też jako huski, pochodzące z Urzejowic, a także pełnoziarnisty chleb, z wypieku którego słyną Chałupki.

Mimo że sława tych wypieków nie dorównuje choćby góralskim oscypkom, to jednak ich oryginalny smak i kształt, może - zdaniem samorządowców - podbić europejskie stoły, promując specjały ziemi przeworskiej. Tym bardziej, że receptura tych obrzędowych wypieków pozostaje tajemnicą miejscowych gospodyń i ponoć nikt nie potrafi upiec ich w identyczny sposób - "podróbki" nie wchodzą więc w rachubę.


POWIĄZANE

W polskiej polityce wiejskiej i społecznej wrze coraz mocniej. Do redakcji ppr.p...

To, co wydarzyło się 15 sierpnia w województwie opolskim, wstrząsnęło środowiski...

Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę