aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Korowaj i huski na europejskie stoły

25 sierpnia 2006

Mało już dziś znane w Polsce i rzadko spotykane w innych krajach potrawy miejscowej kuchni to atuty, którymi władze gminy Przeworsk na Podkarpaciu chcą promować w Europie swój region.

Drogą konkursu wybrano trzy potrawy będące obrzędowymi rodzajami pieczywa weselnego. Są to: korowaj, który w nieskażonej formie zachował się tylko w Ujeznej, szyszki weselne, znane tam też jako huski, pochodzące z Urzejowic, a także pełnoziarnisty chleb, z wypieku którego słyną Chałupki.

Mimo że sława tych wypieków nie dorównuje choćby góralskim oscypkom, to jednak ich oryginalny smak i kształt, może - zdaniem samorządowców - podbić europejskie stoły, promując specjały ziemi przeworskiej. Tym bardziej, że receptura tych obrzędowych wypieków pozostaje tajemnicą miejscowych gospodyń i ponoć nikt nie potrafi upiec ich w identyczny sposób - "podróbki" nie wchodzą więc w rachubę.


POWIĄZANE

Pelican Casino - Twoja przystań pełna emocji i korzyści Szukasz miejsca, gdzie m...

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę