Mało już dziś znane w Polsce i rzadko spotykane w innych krajach potrawy miejscowej kuchni to atuty, którymi władze gminy Przeworsk na Podkarpaciu chcą promować w Europie swój region.
Drogą konkursu wybrano trzy potrawy będące obrzędowymi rodzajami pieczywa weselnego. Są to: korowaj, który w nieskażonej formie zachował się tylko w Ujeznej, szyszki weselne, znane tam też jako huski, pochodzące z Urzejowic, a także pełnoziarnisty chleb, z wypieku którego słyną Chałupki.
Mimo że sława tych wypieków nie dorównuje choćby góralskim oscypkom, to jednak ich oryginalny smak i kształt, może - zdaniem samorządowców - podbić europejskie stoły, promując specjały ziemi przeworskiej. Tym bardziej, że receptura tych obrzędowych wypieków pozostaje tajemnicą miejscowych gospodyń i ponoć nikt nie potrafi upiec ich w identyczny sposób - "podróbki" nie wchodzą więc w rachubę.