Ptak_Waw_CTR_2024

Konkurs Win Galicja Vitis w Łańcucie

3 grudnia 2015
Promocja kultury wina, także poza tradycyjnymi regionami winiarskimi, jest jednym z głównych celów czwartej edycji Konkursu Win Galicja Vitis w Łańcucie - poinformowała we wtorek sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.

Organizowaną przez stowarzyszenie imprezę zaplanowano na 26-27 czerwca w łańcuckim zamku.
"Oprócz promocji winiarstwa chcemy też porównać jakość wina z Europy Środkowej z winami pochodzącymi z innych części świata. Konkurs ma także przypominać historyczne związki Polaków, Słowaków, Węgrów, Czechów i Austriaków" - powiedziała Wawro.
Dodała, że wina będą oceniane przez 15-osobowe międzynarodowe jury.
Wina zgłaszać mogą nie tylko winiarze polscy i zagraniczni, ale także importerzy win z całego świata. W poprzedniej edycji konkursu oceniano ponad 250 win z Czech, Francji, Gruzji, Polski, Republiki Południowej Afryki, Słowacji, Słowenii, Stanów Zjednoczonych, Węgier i Włoch. W tym roku organizatorzy liczą, że ocenie podda się ponad 300 win.
Konkurs odbędzie się w wielkiej jadalni zamku łańcuckiego. Wina oceni podzielone na 5-osobowe zespoły jury. W ich skład wchodzą uznani w kraju i za granicą degustatorzy. Wszystkie próbki win są oceniane anonimowo i serwowane z zakrytych butelek, oznaczonych tylko numerem ewidencyjnym. O kolejności serwowania decyduje m.in. kategoria wina i rocznik. Jurorzy degustują dziennie ok. 50 win.
Każde wino zgłoszone do konkursu może zdobyć maksymalnie 100 punktów. Wielki złoty medal otrzymują wina, które uzyskają co najmniej 92 pkt., złoty medal to minimum 85, srebrny 82, a brązowy 80 pkt. Medale przyznaje się w kategoriach: wina białe wytrawne, białe, różowe, czerwone, musujące i likierowe.
Podczas tegorocznego konkursu wyróżnienie otrzyma także najlepsze wino podkarpackie. Partnerem przedsięwzięcia jest samorząd województwa.
Organizacje skupiające zainteresowanych uprawą winorośli szacują, że w Polsce jest ponad 500 winiarzy. Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20 - 40 arów. W regionie uprawia się winorośl na ok. 70 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.
Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.


POWIĄZANE

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...

Przechowywanie paliwa w gospodarstwie rolnym wymaga wdrożenia odpowiednich rozwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę