Mało znanych, a nawet zupełnie zapomnianych dań, podawanych na Wigilię można było spróbować podczas konkursu Potraw Bożonarodzeniowych zorganizowanym w miejscowości Spalona pod Legnicą. Zwyciężyły śliżyki wileńskie - rodzaj małych kuleczek z ciasta drożdżowego nadziewanych makiem w słodkiej zalewie.
Zarówno członkowie jury, jak i większość gospodyń uczestniczących w 
konkursie, przyznali, że potrawa jest wyjątkowo smaczna i rzadko spotykana. Jej 
autorką była legniczanka, Danuta Pingielska. - To danie robiło się w moim 
domu na Wileńszczyźnie. Było wśród 12 dań, które obowiązkowo musiały znaleźć się 
na wigilijnym stole - powiedziała laureatka.
Uznanie jury zdobyły 
również przyrządzone przez nią pierogi z grzybami - inne jednak niż na ogół 
podawane, bo z ciasta na bazie mąki i kwaśnego mleka z dodatkiem sody i smażone 
na oleju.
Oprócz tego, na konkursie pojawiły się śledzie, podane na różne 
sposoby, w tym ze śliwkami, oraz gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym i chleb 
ziarnisty. Nie zabrakło barszczu z uszkami, zupy grzybowej, sałatek oraz 
tradycyjnych wypieków - makowca, murzynka i orzechowca. Hitem był także kompot z 
suszu.
- Przepisy na te potrawy niestety często odchodzą wraz z 
gospodyniami, które jeszcze hołdują tej tradycji i same przygotowują wszystko od 
A do Z, dlatego takie imprezy są tak ważne. Tutaj można się wymienić tajemnicami 
na przyrządzenie potraw i przekazać swoją wiedzę innym - powiedziała Dagmara 
Holicka z legnickiego oddziału ośrodka doradztwa rolniczego.