Mało znanych, a nawet zupełnie zapomnianych dań, podawanych na Wigilię można było spróbować podczas konkursu Potraw Bożonarodzeniowych zorganizowanym w miejscowości Spalona pod Legnicą. Zwyciężyły śliżyki wileńskie - rodzaj małych kuleczek z ciasta drożdżowego nadziewanych makiem w słodkiej zalewie.
Zarówno członkowie jury, jak i większość gospodyń uczestniczących w
konkursie, przyznali, że potrawa jest wyjątkowo smaczna i rzadko spotykana. Jej
autorką była legniczanka, Danuta Pingielska. - To danie robiło się w moim
domu na Wileńszczyźnie. Było wśród 12 dań, które obowiązkowo musiały znaleźć się
na wigilijnym stole - powiedziała laureatka.
Uznanie jury zdobyły
również przyrządzone przez nią pierogi z grzybami - inne jednak niż na ogół
podawane, bo z ciasta na bazie mąki i kwaśnego mleka z dodatkiem sody i smażone
na oleju.
Oprócz tego, na konkursie pojawiły się śledzie, podane na różne
sposoby, w tym ze śliwkami, oraz gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym i chleb
ziarnisty. Nie zabrakło barszczu z uszkami, zupy grzybowej, sałatek oraz
tradycyjnych wypieków - makowca, murzynka i orzechowca. Hitem był także kompot z
suszu.
- Przepisy na te potrawy niestety często odchodzą wraz z
gospodyniami, które jeszcze hołdują tej tradycji i same przygotowują wszystko od
A do Z, dlatego takie imprezy są tak ważne. Tutaj można się wymienić tajemnicami
na przyrządzenie potraw i przekazać swoją wiedzę innym - powiedziała Dagmara
Holicka z legnickiego oddziału ośrodka doradztwa rolniczego.