Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Konkurs potraw góralskich

23 listopada 2004

Chlyb z babcynego pieca, zoproska, kudłate hałuski ze spyrkom, świńsko rzyć z krzonym królowały na czwartym konkursie potraw regionalnych w Małem Cichem w gminie Poronin. I jak na prawdziwą kulinarną galę przystało, nie zabrakło gruli, moskoli i oscypków oraz wszelkiego rodzaju domowych napitków.

Gdzie kucharek sześć, tam na przekór przysłowiu zawsze znajdzie się coś do zjedzenia. Że nie samym oscypkiem górale żyją, można było zobaczyć i poczuć na czwartym konkursie potraw regionalnych gminy Poronin. Gospodynie przygotowały wszelakiego rodzaju jadło i napitki, które warzyły jeszcze ich babki, a których nigdzie indziej nie można posmakować, tylko na Podhalu.

Odwieczną królową potraw jest kwaśnica, która już od dawna przestała być ubogą krewną kapuśniaku. Przyrządzana na żeberkach i baraninie z grzybami, miodem lub suszonymi śliwkami, zadowoli każde podniebienie, nawet to ceperskie.

Wśród smakołyków nie mogło oczywiście zabraknąć tradycyjnego moskola i oscypka, które były kiedyś dla górali chlebem powszednim, a dziś są rarytasem dla licznie odwiedzających Podhale turystów.


POWIĄZANE

Traktor blokujący ruch drogowy w Brukseli/ Fot. Bogdan Hoyaux [© European Union ...

Dla certyfikowanych ukraińskich producentów rolnych zajmujących się produkcją ek...

Zgodnie z wynikami trzech kwartałów 2024 r. rumuński port Konstanca zmniejszył o...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę