A_BIO_AGRO_950

Konkurs potraw góralskich

23 listopada 2004

Chlyb z babcynego pieca, zoproska, kudłate hałuski ze spyrkom, świńsko rzyć z krzonym królowały na czwartym konkursie potraw regionalnych w Małem Cichem w gminie Poronin. I jak na prawdziwą kulinarną galę przystało, nie zabrakło gruli, moskoli i oscypków oraz wszelkiego rodzaju domowych napitków.

Gdzie kucharek sześć, tam na przekór przysłowiu zawsze znajdzie się coś do zjedzenia. Że nie samym oscypkiem górale żyją, można było zobaczyć i poczuć na czwartym konkursie potraw regionalnych gminy Poronin. Gospodynie przygotowały wszelakiego rodzaju jadło i napitki, które warzyły jeszcze ich babki, a których nigdzie indziej nie można posmakować, tylko na Podhalu.

Odwieczną królową potraw jest kwaśnica, która już od dawna przestała być ubogą krewną kapuśniaku. Przyrządzana na żeberkach i baraninie z grzybami, miodem lub suszonymi śliwkami, zadowoli każde podniebienie, nawet to ceperskie.

Wśród smakołyków nie mogło oczywiście zabraknąć tradycyjnego moskola i oscypka, które były kiedyś dla górali chlebem powszednim, a dziś są rarytasem dla licznie odwiedzających Podhale turystów.


POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę