Uczestników konkursu, którzy przyślą swoje przepisy oraz zdjęcia wykonanych przez siebie potraw oceni jury, w którym zasiądą m.in. szefowie kuchni, znawcy i popularyzatorzy produktu regionalnego i kuchni regionalnej.
Konkurs ma zasięg ogólnopolski. Najciekawsze i najlepsze przepisy zostaną wyróżnione nagrodami od 100 do 400 zł. Znajdą się też w książce kucharskiej. Publikacja ma ukazać się na początku przyszłego roku
Prace należy przesyłać do końca czerwca.
Fasola wrzawska, czyli fasola tyczna "Piękny Jaś" jest uprawiana w północnej części Kotliny Sandomierskiej; w widłach Wisły i Sanu. Jej nazwa pochodzi od wsi Wrzawy, która stanowi centrum tego fasolowego zagłębia. Odmiana ma bardzo duże, nerkowate i lekko spłaszczone nasiona, charakteryzujące się słodkawym smakiem i delikatną konsystencją, całkowicie pozbawioną mącznego posmaku. Właśnie smak wyróżnia ją wśród innych odmian.
Fasola ma też o 20 proc. cieńszą skórkę i większą zdolność pochłaniania wody; gotuje się krócej o ok. 10 min, niż odmiany wielokwiatowe pochodzące z innych miejsc. W 2012 roku nazwa "fasola wrzawska" została wpisana do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia. Odtąd nazwą tą mogą być opatrzone tylko suche nasiona fasoli wielokwiatowej tycznej pochodzące z upraw na ściśle określonym obszarze powiatu tarnobrzeskiego.(PAP Life)