OPOLAGRA_2025

Kolejny spadek indeksu cen żywności FAO

24 stycznia 2012
Po raz kolejny, w grudniu spadł indeks cen żywności FAO. Spadek ten spowodowany jest dużą obniżką cen zbóż, cukru i produktów oleistych, natomiast ceny mięsa i wyrobów mleczarskich w ostatnim miesiącu 2011 r. były stabilne.

Indeks osiągnął wartość 211 punktów, czyli o 2,37 proc. mniej niż w listopadzie 2011 r. i był o 11,23 proc. niższy niż w lutym 2011 r., gdy znalazł się na rekordowo wysokim poziomie 237,7 pkt.

Indeks w 2011 roku był najwyższy odkąd FAO zaczęła monitorować globalne ceny żywności w 1990 r.

Wartość indeksu w grudniu 2011 r. był o prawie 5,5 proc. niższy niż rok wcześniej.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w grudniu osiągnął poziom 201,7 punktów i w stosunku do poprzedniego listopadowego notowania prawie się nie zmienił (wzrost o 0,35 proc.). Nieznacznie wzrosły ceny wszystkich przetworów mlecznych objętych indeksem, poza masłem, gdzie odnotowano 1 proc. zniżkę.

W ciągu całego ubiegłego roku, przetwory mleczne były średnio o 10 proc. droższe niż w roku 2010, szczególnie podrożało odtłuszczone mleko w proszku i kazeina. Mniejszy wzrost cen nastąpił w przypadku masła i pełnotłustego mleka w proszku oraz serów.

Indeks cen żywności FAO to średnia miesięczna indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, mleka w proszku, serów oraz kazeiny.



POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę