FAMMU/FAPA podała, że w dniu 14 stycznia 2015 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 2015/37 z dnia 6 stycznia br. wpisujące do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) nazwę „Klenovecký syrec.
Jest to półtwardy dojrzewający ser wędzony lub niewędzony, w kształcie bochenka o średnicy 10-25 cm lub prostopadłościanu o rozmiarach 10-14 × 12-16 × 8- 12 cm. Podstawowym surowcem do produkcji sera "Klenovecký syrec" jest mleko owcze lub krowie, do którego dodaje się kultury bakterii mlekowych wyizolowane z surowego mleka owczego.
Produkcja sera odbywa się bezpośrednio w bacówce lub gospodarstwie (produkcja szałaśnicza) lub w mleczarniach (produkcja przemysłowa). Wierzchnia warstwa sera jest gładka i zdobi ją charakterystyczny wzór - wytłoczony krzyż lub czterolistna koniczyna w okręgu o średnicy 4-6 cm. Ser "Klenovecký syrec" może mieć delikatną skórkę, może też być barwiony na zielono lub mieć kolor popiołu drzewnego.
Masa sera wynosi od 1 do 4 kg. Konsystencja sera jest delikatna, miękka, elastyczna, na przekroju widoczne niewielkie dziury. "Klenovecký syrec" charakteryzuje się delikatnie serowym, umiarkowanym smakiem kwasu mlekowego, przechodzącego w smak dojrzałego sera z aromatem mleka owczego, umiarkowanie słonym; odmiany wędzone mają delikatny aromat dymu. Zawartość suchej masy to co najmniej 50%. Zawartość tłuszczu w suchej masie wynosi co najmniej 43%, a soli maksymalnie 2,5%.
Ser "Klenovecký syrec" jest produkowany na wyznaczonym obszarze geograficznym w regionie Gemer- Malohont oraz w innych regionach na terenie Rudaw Słowackich. Północną granicę obszaru stanowią grzebienie Niżnych Tatr, zachodnią - pasma górskie Jaworie i Ostrôžky, południową - stoki wyżyny Cerová Vrchovina i granica państwowa z Węgrami, a wschodnią - Rudawy Słowackie. W powyższym regionie rozwinięty jest chów owiec i bydła oraz produkcja mleka, z którego wytwarzany jest "Klenovecký syrec". Produkcja tego sera jest historycznie związana z omawianym obszarem geograficznym. Pierwsza pisemna wzmianka o tym tradycyjnym gatunku sera pochodzi z 1850 r.
Ser "Klenovecký syrec" był już wówczas wytwarzany na wyznaczonym obszarze, choć na małą skalę, i wywożono go do sąsiednich państw, gdzie stał się bardzo popularny. Do produkcji sera stosuje się surowe mleko owcze lub mleko krowie, do którego dodaje się kultury bakterii mlekowych wyizolowane z surowego mleka owczego w bacówkach lub też mleko owcze lub krowie pasteryzowane z dodatkiem kultur bakterii mlekowych, wyizolowanych z surowego mleka owczego w ramach produkcji przemysłowej. Mleko do produkcji sera pochodzi przeważnie z wyznaczonego obszaru geograficznego. Jakość mleka jest regularnie kontrolowana i ewidencjonowana przez producentów i przetwórców mleka. Monitoruje się następujące parametry: substancje hamujące, temperatura, kwasowość, zawartość tłuszczu, ciężar właściwy i sucha masa odtłuszczona. Ogólną liczbę drobnoustrojów oraz komórek somatycznych oznaczają akredytowane laboratoria.
5924703
1