Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kolejny słowacki ser w unijnym rejestrze CHOG

24 stycznia 2015
FAMMU/FAPA podała, że w dniu 14 stycznia 2015 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 2015/37 z dnia 6 stycznia br. wpisujące do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) nazwę „Klenovecký syrec.
Jest to półtwardy dojrzewający ser wędzony lub niewędzony, w kształcie bochenka o średnicy 10-25 cm lub prostopadłościanu o rozmiarach 10-14 × 12-16 × 8- 12 cm. Podstawowym surowcem do produkcji sera "Klenovecký syrec" jest mleko owcze lub krowie, do którego dodaje się kultury bakterii mlekowych wyizolowane z surowego mleka owczego.

Produkcja sera odbywa się bezpośrednio w bacówce lub gospodarstwie (produkcja szałaśnicza) lub w mleczarniach (produkcja przemysłowa). Wierzchnia warstwa sera jest gładka i zdobi ją charakterystyczny wzór - wytłoczony krzyż lub czterolistna koniczyna w okręgu o średnicy 4-6 cm. Ser "Klenovecký syrec" może mieć delikatną skórkę, może też być barwiony na zielono lub mieć kolor popiołu drzewnego.

Masa sera wynosi od 1 do 4 kg. Konsystencja sera jest delikatna, miękka, elastyczna, na przekroju widoczne niewielkie dziury. "Klenovecký syrec" charakteryzuje się delikatnie serowym, umiarkowanym smakiem kwasu mlekowego, przechodzącego w smak dojrzałego sera z aromatem mleka owczego, umiarkowanie słonym; odmiany wędzone mają delikatny aromat dymu. Zawartość suchej masy to co najmniej 50%. Zawartość tłuszczu w suchej masie wynosi co najmniej 43%, a soli maksymalnie 2,5%.

Ser "Klenovecký syrec" jest produkowany na wyznaczonym obszarze geograficznym w regionie Gemer- Malohont oraz w innych regionach na terenie Rudaw Słowackich. Północną granicę obszaru stanowią grzebienie Niżnych Tatr, zachodnią - pasma górskie Jaworie i Ostrôžky, południową - stoki wyżyny Cerová Vrchovina i granica państwowa z Węgrami, a wschodnią - Rudawy Słowackie. W powyższym regionie rozwinięty jest chów owiec i bydła oraz produkcja mleka, z którego wytwarzany jest "Klenovecký syrec". Produkcja tego sera jest historycznie związana z omawianym obszarem geograficznym. Pierwsza pisemna wzmianka o tym tradycyjnym gatunku sera pochodzi z 1850 r.

Ser "Klenovecký syrec" był już wówczas wytwarzany na wyznaczonym obszarze, choć na małą skalę, i wywożono go do sąsiednich państw, gdzie stał się bardzo popularny. Do produkcji sera stosuje się surowe mleko owcze lub mleko krowie, do którego dodaje się kultury bakterii mlekowych wyizolowane z surowego mleka owczego w bacówkach lub też mleko owcze lub krowie pasteryzowane z dodatkiem kultur bakterii mlekowych, wyizolowanych z surowego mleka owczego w ramach produkcji przemysłowej. Mleko do produkcji sera pochodzi przeważnie z wyznaczonego obszaru geograficznego. Jakość mleka jest regularnie kontrolowana i ewidencjonowana przez producentów i przetwórców mleka. Monitoruje się następujące parametry: substancje hamujące, temperatura, kwasowość, zawartość tłuszczu, ciężar właściwy i sucha masa odtłuszczona. Ogólną liczbę drobnoustrojów oraz komórek somatycznych oznaczają akredytowane laboratoria.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę