Jedzenie przetworzonych mięs zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka - odkryli Szwedzi
To efekt porównania 15 różnych badań dotyczących częstotliwości występowania raka żołądka. W sumie, analizy objęły aż 4,7 tys. osób i sięgają one aż 1966 roku. - Nikt przed nami nie wykonał podobnego badania związków między jedzeniem przetworzonych mięs a rakiem - uważa Susanna Larsson z Karolinska Institutet, jedna z autorek analiz, których wyniki zamieszcza "Journal of the National Cancer Institute". - Nasze rezultaty pokazują ten związek bardzo wyraźnie - dodała Larsson.
Szwedzi oszacowali wzrost ryzyka z naukową precyzją. Zwiększenie o 30 gramów dziennego spożycia przetworzonego mięsa równa się wzrostowi ryzyka zachorowania na raka żołądka od 15 do nawet 38 proc. Nie wiadomo jednak, co jest bezpośrednią przyczyną wzrostu zagrożenia nowotworem. Susanna Larsson sądzi, że może to być efekt wędzenia, dodawania soli i substancji konserwujących, przedłużających trwałość. - Kolejne badania wyjaśnią ten związek, a także pozwolą ocenić wpływ innych czynników - takich jak dieta czy obecność bakterii - uważa Larsson.
Rak żołądka jest czwartym najczęściej występującym typem nowotworów na świecie.