Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kiełbasa z Francji w rejestrze CHOG

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że 21 czerwca w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) opublikowano nazwę francuskiej kiełbasy Saucisse de Montbéliard.
Saucisse de Montbéliard to kiełbasa lekko zakrzywiona, o średnicy co najmniej 25 mm, wytworzona z grubo posiekanej i ugniecionej mieszanki chudego mięsa i twardej słoniny wieprzowej. Pokryta jest naturalną, niebarwioną osłonką, zamkniętą przez związanie końców. Barwa kiełbasy jest lekko bursztynowa, uzyskana dzięki wędzeniu z zastosowaniem drewna i wiórów drzew iglastych.

Kiełbasa ma lekko korzenny smak dzięki dodaniu kminku i pieprzu. Obszar produkcji Saucisse de Montbéliard obejmuje cały obszar czterech departamentów należących do regionu Franche-Comté. Ten obszar geograficzny odpowiada strefie, w której istnieje tradycyjne know-how wytwarzania i wędzenia kiełbasy w specjalnych piecach zwanych „thué". Saucisse de Montbéliard jest obok różnych serów i win symbolem kuchni regionu Franche-Comté.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę