OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Kiełbasa z Francji w rejestrze CHOG

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że 21 czerwca w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) opublikowano nazwę francuskiej kiełbasy Saucisse de Montbéliard.
Saucisse de Montbéliard to kiełbasa lekko zakrzywiona, o średnicy co najmniej 25 mm, wytworzona z grubo posiekanej i ugniecionej mieszanki chudego mięsa i twardej słoniny wieprzowej. Pokryta jest naturalną, niebarwioną osłonką, zamkniętą przez związanie końców. Barwa kiełbasy jest lekko bursztynowa, uzyskana dzięki wędzeniu z zastosowaniem drewna i wiórów drzew iglastych.

Kiełbasa ma lekko korzenny smak dzięki dodaniu kminku i pieprzu. Obszar produkcji Saucisse de Montbéliard obejmuje cały obszar czterech departamentów należących do regionu Franche-Comté. Ten obszar geograficzny odpowiada strefie, w której istnieje tradycyjne know-how wytwarzania i wędzenia kiełbasy w specjalnych piecach zwanych „thué". Saucisse de Montbéliard jest obok różnych serów i win symbolem kuchni regionu Franche-Comté.



POWIĄZANE

Optymistycznych perspektyw dla polskiego handlu wciąż nie widać, wynika z Barome...

Ponad połowa (53%) opiekunów zwierząt w Polsce przyznaje, że w sytuacjach streso...

Poczta Polska uruchomiła niezwykłą pasiekę - z ulami wykonanymi z materiałów poc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę