Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Kiełbasa z Francji w rejestrze CHOG

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że 21 czerwca w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) opublikowano nazwę francuskiej kiełbasy Saucisse de Montbéliard.
Saucisse de Montbéliard to kiełbasa lekko zakrzywiona, o średnicy co najmniej 25 mm, wytworzona z grubo posiekanej i ugniecionej mieszanki chudego mięsa i twardej słoniny wieprzowej. Pokryta jest naturalną, niebarwioną osłonką, zamkniętą przez związanie końców. Barwa kiełbasy jest lekko bursztynowa, uzyskana dzięki wędzeniu z zastosowaniem drewna i wiórów drzew iglastych.

Kiełbasa ma lekko korzenny smak dzięki dodaniu kminku i pieprzu. Obszar produkcji Saucisse de Montbéliard obejmuje cały obszar czterech departamentów należących do regionu Franche-Comté. Ten obszar geograficzny odpowiada strefie, w której istnieje tradycyjne know-how wytwarzania i wędzenia kiełbasy w specjalnych piecach zwanych „thué". Saucisse de Montbéliard jest obok różnych serów i win symbolem kuchni regionu Franche-Comté.



POWIĄZANE

Chociaż bywa przez wielu niedoceniane, to wino deserowe naprawdę potrafi zaskocz...

Znakowanie laserowe przestaje być technologią niszową i staje się kluczowym elem...

Mączka bazaltowa to drobno zmielona skała wulkaniczna, która od lat znajduje zas...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę