KE rozważa przywrócenie mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt
5 stycznia 2016
Według portalu ThePoultrySite.com Komisja Europejska poważnie rozważa przywrócenie pozwolenia na stosowanie mączek mięsno-kostnych w żywieniu drobiu i trzody chlewnej - informują eksperci banku BGŻ.
Zakaz byłby utrzymany w stosunku do przeżuwaczy, a żywienie drobiu i trzody może być dozwolone jedynie na zasadzie krzyżowej, czyli mączki z drobiu mogłyby być podawane trzodzie, a mączki z trzody stosowane wyłącznie w żywieniu drobiu.
Przywrócenie możliwości stosowania mączek miałoby na celu poprawienie konkurencyjności unijnych producentów żywca w stosunku do producentów z krajów trzecich. Ma to szczególnie duże znaczenie, gdyż stosowane dotychczas i planowane w przyszłości w UE ograniczenia w stosunku do GMO, zwiększają cenę pasz i powodują, że koszty produkcji żywca są znacznie wyższe niż w wielu innych regionach świata.
Propozycja jest wciąż w fazie analiz, gdyż KE i organizacje rolników chcą mieć pewność, że mączki są bezpieczne, a konsumenci są w stanie zaakceptować produkowane przy ich użyciu mięso.