Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Kasza spycha kartofla z talerza Kowalskiego

27 lipca 2012
Jest moda na kaszę, ryż i makaron - przekonują producenci. Polacy jedzą coraz mniej ziemniaków - donosi "Puls Biznesu".
Przestajemy być narodem ziemniaczanym. Konsumpcja ziemniaków spada od lat. O ile w 2004 r. Polak jadł ich 129 kg rocznie (spożycie bilansowe na mieszkańca), to w 2010 r. już o 17 kg mniej.


Ręce mogą więc zacierać producenci kaszy, choć - ich zdaniem - popytu nie napędzają zasobniejsze portfele Polaków, lecz moda na zdrowe odżywianie. - Kasza przestała być postrzegana jako pożywienie dla biednych. Spektakularny wręcz wzrost odnotowuje kasza jaglana - opowiada Gabriela Antczak, dyrektor marketingu Kupca.

Nie wiadomo jednak, ile kg kaszy trafia rocznie na talerz przeciętnego Polaka, bo takich danych nikt nie zbiera. Zdaniem producentów, trendy prozdrowotne są też odczuwalne na rynku ryżu, którego wartość to około 265 mln zł rocznie, co przekłada się na spożycie 1,5 kg rocznie na osobę.




POWIĄZANE

Biomasa roślin została zredukowana po fali wiosennych chłodów. Mimo późniejszej ...

Kobiety częściej niż mężczyźni myślą o zmianie pracy. Zmianę pracodawcy planuje ...

Lidl Polska wspiera lokalnych producentów Z okazji zbliżającego się Dnia Polskie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę