Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Karp w Polsce był, jest i będzie

5 stycznia 2016
W tym roku każdy Polak zje średnio 430 gramów karpia - wynika z badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, a informuje o tym "Puls Biznesu".

To niewiele mniej niż w ubiegłych latach. Nadal karp pozostaje rybą sezonową - 90 proc. całej konsumpcji odbywa się w święta Bożego Narodzenia. Natomiast w ciągu roku najczęściej kupujemy mintaja - 3,09 kg rocznie na osobę, śledzia - 2,05 kg i pangę - 3 kg.

Zdaniem Zbigniewa Szczepańskiego, prezes Towarzystwa Promocji Ryb, karp w Polsce był, jest i będzie. Uważa on, że karp jest najbardziej ekologiczną rybą dostępną w szerokiej sprzedaży, gdyż inne gatunki hodowane są w warunkach przypominających te, w których żyją brojlery.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę