Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

JHARS skontrolowała sprzedawaną kawę

13 maja 2005

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej sprzedawanej kawy palonej (ziarnistej i mielonej) oraz kawy rozpuszczalnej.

Głównym celem kontroli było stwierdzenie miedzy innymi:

  • jakości kawy w zakresie zgodności z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu MRiRW z dnia 27 lutego 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ekstraktów kawy i ekstraktów cykorii (Dz. U. Nr 52, poz. 463 z późniejszymi zmianami),
  • jakości kawy w zakresie zgodności z wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta,
  • prawidłowości znakowania opakowań z uwzględnieniem rozporządzenia MRiRW z dnia 16 grudnia 2002 roku w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 220, poz. 1856 z późniejszymi zmianami),
  • prawidłowości paczkowania towaru na zgodność z wymaganiami określonymi w ustawie z dnia 6 września 2001 roku o towarach paczkowanych (Dz. U. Nr 128, poz. 1409 z późniejszymi zmianami),
  • sposobu składowania i transportu surowców oraz wyrobów gotowych, zapewniającego zachowanie właściwej jakości handlowej.

Kontrolą w zakresie prawidłowości znakowania objęto ogółem 169 partii opakowań jednostkowych kawy o łącznej masie 99 158,6 kg oraz przeprowadzono analizy laboratoryjne 136 próbek kawy reprezentujących łączną masę 78 006,8 kg.

W wyniku kontroli stwierdzono:

  • niezgodną z deklarowaną przez producentów jakość handlową 6 próbek kawy reprezentujących partie o łącznej masie 628,6 kg, co stanowi 4,4% próbek poddanych analizom laboratoryjnym,
  • niewłaściwe oznakowanie opakowań jednostkowych 44 partii kawy o łącznej masie 21 389,6 kg , co stanowi 26% ogółem skontrolowanych partii, • niezgodne z wymogami znakowanie worków z ziarnem kawy zielonej w 4 palarniach kawy, tj. w ponad 22% ogółem skontrolowanych palarni,
  • niewłaściwe warunki składowania surowców w 7 palarniach kawy, tj. w prawie 39% ogółem skontrolowanych palarni,
  • niewłaściwe warunki składowania wyrobów gotowych w 14 jednostkach, tj. w prawie 39 % ogółem skontrolowanych, w tym 5 palarniach kawy oraz 9 hurtowniach,
  • stosowanie urządzeń pomiarowych bez aktualnych cech legalizacji w 2 palarniach, tj. w ponad 11% ogółem skontrolowanych palarni,
  • niedokonanie zgłoszenia działalności gospodarczej do właściwego, wojewódzkiego inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych – 10 jednostek, tj. prawie 28% ogółem skontrolowanych podmiotów, w tym 8 hurtowni i 2 palarnie,
  • niedokonanie zgłoszenia paczkowania produktów do właściwego Urzędu Miar – 4 palarnie kawy, tj. ponad 22% ogółem skontrolowanych palarni.

W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami, organy wojewódzkich inspektorów JHARS wydały 8 decyzji administracyjnych obejmujących 8 partii kawy reprezentujących łącznie 1 647,7 kg oraz nałożyły 9 mandatów karnych w łącznej wysokości 1 450,00 zł.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę