Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jesienne grzybobranie

25 sierpnia 2015
Wyprawa na grzyby to znakomity pomysł na relaks oraz spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Dlatego nie zastanawiaj się ani chwili dłużej! Namów rodzinę lub przyjaciół na weekendową wycieczkę do lasu, połączoną z popularnym grzybobraniem, cieszącym się w Polsce długoletnią tradycją. Zebrane grzyby możesz wykorzystać do smakowitych, aromatycznych, jesiennych dań. Jak to zrobić podpowie Piotr Ceranowicz - ekspert marki Lubella oraz uczestnik 3. edycji programu Top Chef.

Wyprawa do lasu

Godzinny spacer po lesie z pewnością dotleni nasz organizm oraz pozytywnie wpłynie na nastrój i samopoczucie. Jesień jest wręcz wymarzonym czasem na spacer w lasie w poszukiwaniu grzybów. Wówczas, amatorzy leśnych smaków kolekcjonują w koszykach takie rarytasy jak borowiki, maślaki, kurki czy koźlarze.

Grzyby od kuchni

Walory smakowe grzybów są doceniane na całym świecie. Niemal każda kuchnia posiada swoje własne, popularne odmiany, które są składnikiem regionalnych dań. Dla przykładu - azjatycka specjalizuje się w grzybach mung oraz shiitake, włoska w pieczarkach, natomiast francuska w znanych na całym świecie truflach. Skupmy się jednak na polskich gatunkach. Zarówno w daniach kuchni staropolskiej, jak i współczesnej grzyby są bardzo ważnym składnikiem. Doceniane już przez naszych przodków, stanowią doskonały dodatek do dań, a często są nawet ich główny składnik.

- Jedną z najbardziej znanych metod obróbki grzybów jest suszenie, która pozwala zachować aromat oraz smak grzybów na długo. Suszone borowiki polecam wykorzystać do przygotowania pysznej zupy wraz z dodatkiem makaronu świderki marki Lubella, który dzięki swojej delikatności idealnie będzie się komponował zarówno z tradycyjną zupą grzybową jak i jej zblendowaną wersją, czyli kremem. Suszone grzyby doskonale sprawdzą się również jako farsz do pierogów, najlepiej wykonanych z mąki Lubella Puszysta poznańska.

Kolejną metodą przygotowania naszych grzybów może być duszenie. Ten prosty sposób z pewnością podkreśli smak i wyrazistość grzybów. Duszone – będą doskonałym dodatkiem do gulaszu z kaszą czy też śmietanowego sosu do dania z makaronem Lubella –podpowiada Piotr Ceranowicz, szef kuchni oraz znawca grzybów, przyrządzanych w różnych wariantach. . –Wyrazisty smak, bogaty aromat i wiele możliwości zastosowań sprawia, że grzyby są idealną kulinarną inspiracją – na ich bazie można przygotować różnorodne potrawy - od wspomnianych zup i pierogów, przez sosy, do makaronu. Wszystkie propozycje, przyrządzone na bazie jesiennych grzybów, z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym amatorom kulinariów.

 

Pappardelle z grzybami

Składniki:

  •     Makaron Lubella Papardelle (1 op.)
  •     Borowiki lub podgrzybki (300g)
  •     Cebula (1 szt.)
  •     Czosnek (6 ząbków)
  •     Świeży majeranek
  •     Białe wino (100ml)
  •     Masło (200g)
  •     Sól, pieprz
  •     Olej

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Na oleju przesmażamy posiekaną cebule i czosnek, następnie dodajemy pokrojone grzyby i na dużym ogniu smażymy do momentu, aż się zrumienią. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy majeranek. Całość zalewamy winem i czekamy, aż się zredukuje. Na końcu dodajemy zimne masło i szybko mieszamy by sos zgęstniał.

Makaron łączymy z sosem i podajemy z kieliszkiem białego wina.

***

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę