Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Japonia: rośnie produkcja... ziemniaków

5 stycznia 2016
Zdaniem FAMMU/FAPA, największym regionem produkcyjnym dla japońskich ziemniaków jest Hokkaido, skąd rok rocznie pochodzi około 77 proc. zbiorów tych warzyw. W bieżącym sezonie 2012/2013 japoński minister ds. rolnictwa, obszarów leśnych i rybołówstwa (MAFF) poinformował, iż zbiory ziemniaków w Japonii będą o około 5 proc. wyższe wobec poprzedniego sezonu i powinny wynieść 2,528 mln ton wobec 2,399 mln ton sezon wcześniej.
W sumie w całym kraju warzywo to uprawiane jest na powierzchni 80 tys. ha, z czego około 26,1 tys. ha stanowi uprawa czysto konsumpcyjna z przeznaczeniem na rynek do bezpośredniego spożycia - w ujęciu ilościowym w bieżącym sezonie będzie to około 824 tys. ton ziemniaków, a pozostały obszar upraw - około 53,9 tys. ha stanowią ziemniaki przemysłowe - w ujęciu ilościowym szacowana tegosezonowa wielkość to 1,704 mln ton.

W bieżącym sezonie samym tylko regionie Hokkaido prognoza zbiorów łącznie wszystkich ziemniaków to około 1,85 mln ton. Pomimo, iż z krajowych zbiorów znakomita większość ziemniaków kierowana jest do przetwórstwa, spore jest ich bezpośrednie spożycie - według najnowszych
szacunków średnio na 1 japońskie gospodarstwo domowe przypada konsumpcja na poziomie 10,8 kg ziemniaków świeżych. W sezonie 2012/2013 prognoza dotycząca konsumpcji ziemniaków świeżych w Japonii zakłada wielkość 680 tys. ton, a tych w postaci przetworzonej aż 1,406 mln ton. W przypadku przetwórstwa największe ilości ziemniaków przemysłowych - przed rokiem było to około 40 proc. przetworzono w postaci skrobi, około 20 proc. jako chipsy i frytki. W przypadku handlu zagranicznego świeżymi ziemniakami dla eksportu japońskiego jest on niemal zerowy, a i wolumen importu jest małoznaczący - w zasadzie świeże ziemniaki konsumpcyjne importowane są tylko z USA i przed rokiem było to zaledwie 15,9 tys. ton, podczas gdy w roku 2005-2007 w ogóle import ten nie istniał.

W przypadku ziemniaków przetworzonych - mrożonych zarówno w postaci frytek jak i w innej zamrożonej postaci - w sezonie 2012/2013 spodziewana ich produkcja w Japonii wyniesie jedynie 35 tys. ton a przy spodziewanym wolumenie konsumpcji na poziomie niemal 405 tys. ton
tegosezonowa wielkość importu powinna przekroczyć nawet 370 tys. ton. Znakomita większość spożywanych w Japonii ziemniaków mrożonych z dominującymi tu frytkami ma miejsce głownie w sieciach restauracji typu McDonalds czy KFC oraz MOS Burger.

Jak już wspomniano w poprzednim sezonie 2011/2012 łączny wolumen importu mrożonych, przetworzonych ziemniaków wyniósł ponad 363 tys. ton, z czego ponad 332 tys. ton stanowiły same frytki. Największym dostawcą frytek na japoński rynek są od lat Stany Zjednoczone z ponad 70-proc. udziałem - w sezonie 2011/2012 kraj ten dostarczył przeszło 275 tys. ton. Pozostałe ilości Japończycy importują między innymi z Kanady oraz Belgii.

POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę