OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Japonia: rośnie produkcja... ziemniaków

5 stycznia 2016
Zdaniem FAMMU/FAPA, największym regionem produkcyjnym dla japońskich ziemniaków jest Hokkaido, skąd rok rocznie pochodzi około 77 proc. zbiorów tych warzyw. W bieżącym sezonie 2012/2013 japoński minister ds. rolnictwa, obszarów leśnych i rybołówstwa (MAFF) poinformował, iż zbiory ziemniaków w Japonii będą o około 5 proc. wyższe wobec poprzedniego sezonu i powinny wynieść 2,528 mln ton wobec 2,399 mln ton sezon wcześniej.
W sumie w całym kraju warzywo to uprawiane jest na powierzchni 80 tys. ha, z czego około 26,1 tys. ha stanowi uprawa czysto konsumpcyjna z przeznaczeniem na rynek do bezpośredniego spożycia - w ujęciu ilościowym w bieżącym sezonie będzie to około 824 tys. ton ziemniaków, a pozostały obszar upraw - około 53,9 tys. ha stanowią ziemniaki przemysłowe - w ujęciu ilościowym szacowana tegosezonowa wielkość to 1,704 mln ton.

W bieżącym sezonie samym tylko regionie Hokkaido prognoza zbiorów łącznie wszystkich ziemniaków to około 1,85 mln ton. Pomimo, iż z krajowych zbiorów znakomita większość ziemniaków kierowana jest do przetwórstwa, spore jest ich bezpośrednie spożycie - według najnowszych
szacunków średnio na 1 japońskie gospodarstwo domowe przypada konsumpcja na poziomie 10,8 kg ziemniaków świeżych. W sezonie 2012/2013 prognoza dotycząca konsumpcji ziemniaków świeżych w Japonii zakłada wielkość 680 tys. ton, a tych w postaci przetworzonej aż 1,406 mln ton. W przypadku przetwórstwa największe ilości ziemniaków przemysłowych - przed rokiem było to około 40 proc. przetworzono w postaci skrobi, około 20 proc. jako chipsy i frytki. W przypadku handlu zagranicznego świeżymi ziemniakami dla eksportu japońskiego jest on niemal zerowy, a i wolumen importu jest małoznaczący - w zasadzie świeże ziemniaki konsumpcyjne importowane są tylko z USA i przed rokiem było to zaledwie 15,9 tys. ton, podczas gdy w roku 2005-2007 w ogóle import ten nie istniał.

W przypadku ziemniaków przetworzonych - mrożonych zarówno w postaci frytek jak i w innej zamrożonej postaci - w sezonie 2012/2013 spodziewana ich produkcja w Japonii wyniesie jedynie 35 tys. ton a przy spodziewanym wolumenie konsumpcji na poziomie niemal 405 tys. ton
tegosezonowa wielkość importu powinna przekroczyć nawet 370 tys. ton. Znakomita większość spożywanych w Japonii ziemniaków mrożonych z dominującymi tu frytkami ma miejsce głownie w sieciach restauracji typu McDonalds czy KFC oraz MOS Burger.

Jak już wspomniano w poprzednim sezonie 2011/2012 łączny wolumen importu mrożonych, przetworzonych ziemniaków wyniósł ponad 363 tys. ton, z czego ponad 332 tys. ton stanowiły same frytki. Największym dostawcą frytek na japoński rynek są od lat Stany Zjednoczone z ponad 70-proc. udziałem - w sezonie 2011/2012 kraj ten dostarczył przeszło 275 tys. ton. Pozostałe ilości Japończycy importują między innymi z Kanady oraz Belgii.

POWIĄZANE

Emerytowany rolnik, walczący m. innymi o sprawiedliwe, równe prawa w wypłatach e...

Ciągniki Case IH Optum, dostępne w trzech modelach o mocy znamionowej od 271 KMd...

Rekordowe temperatury, susze, powodzie, pożary i topniejące lodowce – kryzys kli...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę