FAMMU/FAPA podała, że produkcja cukru w sezonie 2013/14 w Indiach może spaść poniżej konsumpcji. Takiego zdania są przedstawiciele koncernu Shree Renuka Sugars.
Oficjalne prognozy indyjskiego związku sektora cukrowego ISMA zakładają, że produkcja wyniesie 24,3 mln ton, a spożycie 22-23 mln ton.
Okazuje się jedna, że w stanach Maharashtra, Karnataka i Tamil Nadu, gdzie wytwarza się około połowy indyjskiego cukru, zbiory trzciny cukrowej mogą być mniejsze o 20-25% ze względu na suszę.
W dwóch pierwszy stanach około połowa upraw to nowe plantacje i one mogą zostać najbardziej dotknięte przez suszę. Dlatego też produkcja cukru w Indiach w sezonie 2013/14 może spaść do zaledwie 20-21 mln ton.
Zapasy wynoszą obecnie około 7,5 mln ton. Gdyby ten scenariusz potwierdził się, Indie mogłyby zacząć importować cukier, co z kolei mogłoby doprowadzić do podwyżek na światowych giełdach.