Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Indie wyprodukują mniej cukru niż zjedzą

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że produkcja cukru w sezonie 2013/14 w Indiach może spaść poniżej konsumpcji. Takiego zdania są przedstawiciele koncernu Shree Renuka Sugars.
Oficjalne prognozy indyjskiego związku sektora cukrowego ISMA zakładają, że produkcja wyniesie 24,3 mln ton, a spożycie 22-23 mln ton.
Okazuje się jedna, że w stanach Maharashtra, Karnataka i Tamil Nadu, gdzie wytwarza się około połowy indyjskiego cukru, zbiory trzciny cukrowej mogą być mniejsze o 20-25% ze względu na suszę.
W dwóch pierwszy stanach około połowa upraw to nowe plantacje i one mogą zostać najbardziej dotknięte przez suszę. Dlatego też produkcja cukru w Indiach w sezonie 2013/14 może spaść do zaledwie 20-21 mln ton.
Zapasy wynoszą obecnie około 7,5 mln ton. Gdyby ten scenariusz potwierdził się, Indie mogłyby zacząć importować cukier, co z kolei mogłoby doprowadzić do podwyżek na światowych giełdach.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę