Indeks cen żywności na świecie w kwietniu 2013 r. wzrósł o 1,13 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym wzrósł o 1,08 proc. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).
Jak podała FAO, indeks cen żywności na świecie w kwietniu 2013 r. wyniósł 215,5 pkt., wobec 213,2 pkt. w poprzednim miesiącu po rewizji w górę o 0,8 pkt. i wobec 213,1 pkt. w kwietniu 2012 r.
"Podobnie jak w marcu, kwietniowy wzrost wynikał niemal wyłącznie z silnego wzrostu cen nabiału. Ceny mięsa wzrosły nieznacznie, a ceny innych towarów spadły" - napisano w komunikacie.
"Na tym poziomie indeks jest jedynie 9 proc. poniżej rekordowego poziomu z lutego 2011 r." - zaznaczono.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.