Indeks cen żywności na świecie w lipcu 2013 r. spadł o 3,33 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym - o 1,99 proc. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).
Jak podała FAO, indeks cen żywności na świecie w lipcu 2013 r. wyniósł 205,9 pkt., wobec 210,1 pkt. w poprzednim miesiącu po rewizji w dół o 1,2 pkt. i wobec 213,0 pkt. w lipcu 2012 r.
"Lipcowa korekta w dół, która oznaczała trzeci miesiąc spadków z rzędu, była w dużej mierze wywołana niższymi cenami zbóż, soi oraz oleju palmowego, w czasie gdy notowania cukru, mięsa i nabiału również spadały" - napisano w komentarzu.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.
Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 13 miesięcy