Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

III Dni Produktu Regionalnego i Tradycyjnego

25 maja 2007
„Polskie smaki” chwalił dziś wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Andrzej Lepper przebywający na Dniach Produktu Regionalnego i Tradycyjnego, zorganizowanych już po raz trzeci przez Praską Giełdę Spożywczą w Ząbkach koło Warszawy.

„Wytwarzanie, ochrona i promocja żywności wysokiej jakości odgrywają w państwach Unii Europejskiej coraz bardziej znaczącą rolę. Atutem naszych produktów regionalnych jest ich niepowtarzalny, zachwycający konsumentów różnych krajów, smak i zapach. Należy pamiętać również o tym, że ich produkcja oparta jest na tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, recepturach. Jednym z podstawowych sposobów realizacji polityki jakości we Wspólnocie Europejskiej jest wyróżnianie znakami potwierdzającymi wysoką jakość wyrobów rolno-spożywczych pochodzących z konkretnych regionów, jak też charakteryzujących się tradycyjną metodą produkcji. Dlatego cieszę się, że na prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa Listę Produktów Tradycyjnych trafia coraz więcej naszych wyrobów. Te produkty to także część kultury naszego narodu” – podkreślił wicepremier Andrzej Lepper. W tegorocznej imprezie uczestniczą firmy z Mazowsza, ale zaproszeni zostali także producenci miodów, serów, nalewek i wyrobów wędliniarskich z województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz producenci przetworów owocowo-warzywnych, wyrobów mleczarskich i wyrobów pszczelarskich z województwa świętokrzyskiego.


POWIĄZANE

Tomasz Ognisty nie ustaje w walce o ziemię dla rolników. V-ce przewodniczący rol...

Współczesne rolnictwo, podobnie jak wiele innych gałęzi gospodarki, musi sprosta...

Świat kasyn internetowych jest niezmiernie ciekawy dla graczy głównie z uwagi na...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę