„Polskie smaki” chwalił dziś wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Andrzej Lepper przebywający na Dniach Produktu Regionalnego i Tradycyjnego, zorganizowanych już po raz trzeci przez Praską Giełdę Spożywczą w Ząbkach koło Warszawy.
„Wytwarzanie, ochrona i promocja żywności wysokiej jakości odgrywają w państwach Unii Europejskiej coraz bardziej znaczącą rolę. Atutem naszych produktów regionalnych jest ich niepowtarzalny, zachwycający konsumentów różnych krajów, smak i zapach. Należy pamiętać również o tym, że ich produkcja oparta jest na tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, recepturach. Jednym z podstawowych sposobów realizacji polityki jakości we Wspólnocie Europejskiej jest wyróżnianie znakami potwierdzającymi wysoką jakość wyrobów rolno-spożywczych pochodzących z konkretnych regionów, jak też charakteryzujących się tradycyjną metodą produkcji. Dlatego cieszę się, że na prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa Listę Produktów Tradycyjnych trafia coraz więcej naszych wyrobów. Te produkty to także część kultury naszego narodu” – podkreślił wicepremier Andrzej Lepper. W tegorocznej imprezie uczestniczą firmy z Mazowsza, ale zaproszeni zostali także producenci miodów, serów, nalewek i wyrobów wędliniarskich z województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz producenci przetworów owocowo-warzywnych, wyrobów mleczarskich i wyrobów pszczelarskich z województwa świętokrzyskiego.