FAMMU/FAPA podała, że w minionym, 2012 roku Holendrzy zaimportowali w sumie 15,1 tys. ton szparagów w tym 13,9 tys. ton to warzywa sprowadzone z pozostałych państw trzecich, a jedynie 1,2 tys. ton szparagi pochodzenia unijnego. Da porównania w roku 2011 holenderski import wyniósł 13,5 tys. ton w tym 12,3 tys. ton to produkt sprowadzony z państw trzecich.
Najwięcej szparagów do Holandii trafiło z Peru - 12,8 tys. ton oraz niecały 1,0 tys. ton z Meksyku. Ponadto niemal 0,5 tys. ton o szparagi
zaimportowane z Niemiec. W przypadku eksportu szparagów z Holandii - w sumie łącznie tych krajowych oraz pochodzących z reeksportu wysłano za granicę 17,5 tys. ton wobec 16,4 tys. ton w roku 2011. Ze wspomnianej wielkości około 15,8 tys. ton skierowano w minionym roku na pozostałe rynki unijne, a jedynie 1,7 tys. ton do państw trzecich.
Największym odbiorcą holenderskich szparagów w 2012 roku były Niemcy z wynikiem ponad 8,0 tys. ton oraz Belgia - 3,3 tys. ton oraz Francja - 1,4 tys. ton.