A_BIO_AGRO_950

Holandia eksportuje mniej owoców i warzyw

14 września 2013
FAMMU/FAPA podała, że w pierwszej połowie bieżącego roku holenderski eksport owoców i warzyw świeżych (z wyłączeniem ziemniaków i cebuli) zmniejszył się o 9 proc. wobec analogicznego okresu pierwszych sześciu miesięcy poprzedniego roku. W sumie w omawianym okresie od stycznia do końca czerwca br. Holendrzy wyeksportowali łącznie 898 tys. ton świeżych produktów ogrodnictwa wobec 985 tys. ton w analogicznym czasie 2012 roku

Największe ilości holenderskich owoców i warzyw trafiło w pierwszej połowie roku na rynek niemiecki - 362,0 tys. ton - to o 5% mniej wobec roku poprzedniego. Następnie około 129,0 tys. ton produktów zaimportowała Wielka Brytania i kolejno 55,0 tys. ton Francja, 49,0 tys. ton Rosja, 41,0 tys. ton Szwecja oraz po ponad 30,0 tys. ton Włochy i Polska.
W pierwszej połowie bieżącego roku największy spadek w wysyłce odnotowały produkty takie jak słodka papryka, jabłka, pieczarki czy sałata lodowa, pory i truskawki. Więcej za to niż przed rokiem wyniósł eksport holenderskich pomidorów, marchwi czy cykorii.



POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę