Hiszpańskie owoce i warzywa utraciły pozycję lidera na rosyjskim rynku
3 marca 2010
W okresie pierwszych jedenastu miesięcy minionego roku wolumen eksportu świeżych warzyw i owoców z Hiszpanii zmniejszył się w przypadku dostaw do Rosji, wzrósł natomiast wywóz do Szwajcarii - informuje FAMMU/FAPA.
W sumie w okresie od stycznia do końca listopada 2009 roku wielkość dostaw do Rosji zredukowana została o niecałe 15%, a w eksporcie do Szwajcarii wzrosła o ponad 30%.
Do minionego roku Rosja była największym, pozaunijnym importerem hiszpańskich owoców i warzyw wśród państw trzecich, tuż za nią plasowała się Szwajcaria i Norwegia.
W sumie w okresie 11 miesięcy minionego roku wolumen dostaw świeżych owoców i warzyw do Rosji wyniósł jedynie 106,3 tys. ton, z czego większość stanowiły owoce cytrusowe. W analogicznym okresie eksport do Szwajcarii osiągnął wolumen 135,3 tys. ton świeżych produktów.
Tym samym w minionym roku Szwajcaria stała się najważniejszym importerem hiszpańskich produktów na rynku państw trzecich.
Pozostałe dostawy do Norwegii wyniosły w omawianym okresie 68,7 tys. ton, a 35,8 tys. ton stanowił eksport do Stanów Zjednoczonych.