FAMMU/FAPA podała, że w pierwszym kwartale bieżącego roku wartość wyeksportowanych owoców i warzyw z Hiszpanii wzrosła nieznacznie wobec analogicznego okresu roku 2013 - o 1,4% i osiągnęła wartość 3,17 mld euro.
W ujęciu ilościowym w okresie od stycznia do końca marca wysłano o zaledwie 0,5% więcej hiszpańskich owoców i warzyw - w sumie 3,4 mln ton. Tak niewielki wzrost eksportu ogółem o wynik mniejszej niż w analogicznym okresie rok wcześniej wysyłki owoców - w ujęciu wartościowym odnotowano 4,8% spadek i w ujęciu ilościowym o przeszło 10% do wolumenu 1,6 mln ton. Mniej niż pierwszym kwartale minionego roku wyeksportowano przede wszystkim pomarańczy, mandarynek oraz truskawek. Aż 3,22 mln ton to jest dokładnie 92,4% eksportowanych owoców i warzyw z Hiszpanii trafiło na pozostałe rynki unijne - to o zaledwie 0,4% więcej niż przed rokiem, a zmniejszeniu uległy dostawy do państw trzecich w tym szczególnie o 14% do Rosji i o 8% na Ukrainę.
W analogicznym okresie pierwszego kwartału bieżącego roku w przypadku importu odnotowano zakupy na poziomie 621,4 tys. ton z czego dokładnie 388,4 tys. ton to produkty zaimportowane z ozostałych państw członkowskich (62,5% udział) a niecałe 233,0 tys. ton z państw trzecich
(37,5% udział w dostawach). Tym samym wobec roku poprzedniego aż o 35% w ujęciu ilościowym wzrosły dostawy właśnie z ugrupowania państw trzecich. W sumie za wszystkie sprowadzone owoce i warzywa Hiszpanii zapłacili 419,0 mln euro w tym 190,5 mln euro za unijne produkty i 28,5 mln euro za te sprowadzone spoza Unii Europejskiej. Łącznie w pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku Hiszpanie zaimportowali 346,4 tys. ton warzyw oraz 274,9 tys. ton owoców w tym znakomitą większość stanowiły banany.