Ptak_Waw_CTR_2024

Hiszpania produkuje najwięcej czerwonej papryki

3 grudnia 2015
Jak informuje FAMMU/FAPA, w roku 2013 Hiszpania była największym dostawca słodkiej papryki na unijny rynek. Z łącznej ilości 1,17 mln ton zaimportowanej przez UE około 43,4 proc. to papryka pochodząca właśnie z Hiszpanii.
Pozostałe ilości sprowadzono między innymi z Holandii - około 35,4% dostaw oraz Maroka - około 7%. W sumie w omawianym okresie minionego roku Hiszpania wyeksportowała do pozostałych państw unijnych łącznie 518,2 tys. ton papryki o wartości 474,6 mln euro- co oznacza, ze średnia cena eksportowa za ten hiszpański produkt kształtowała się na poziomie 1,44 euro/kg.
Dostawy holenderskiej papryki to ilość 395,4 tys. ton za sumę 774,3 mln euro - średnia cena to około 1,96 euro/kg. Natomiast dostawy z Maroka to wielkość około 76,3 tys. ton za sumę 74,8 mln euro. Największym importerem słodkiej papryki w minionym roku byli Niemcy - zakupili oni 337,6
tys. ton oraz Brytyjczycy sprowadzając w sumie niecałe 170,0 tys. ton tego warzywa. Na trzecim miejscu pod względem importu znalazła się Francja z wynikiem ponad 117,0 tys. ton.



POWIĄZANE

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...

Przechowywanie paliwa w gospodarstwie rolnym wymaga wdrożenia odpowiednich rozwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę