biogaz_09_2025

Hiszpania produkuje najwięcej czerwonej papryki

3 grudnia 2015
Jak informuje FAMMU/FAPA, w roku 2013 Hiszpania była największym dostawca słodkiej papryki na unijny rynek. Z łącznej ilości 1,17 mln ton zaimportowanej przez UE około 43,4 proc. to papryka pochodząca właśnie z Hiszpanii.
Pozostałe ilości sprowadzono między innymi z Holandii - około 35,4% dostaw oraz Maroka - około 7%. W sumie w omawianym okresie minionego roku Hiszpania wyeksportowała do pozostałych państw unijnych łącznie 518,2 tys. ton papryki o wartości 474,6 mln euro- co oznacza, ze średnia cena eksportowa za ten hiszpański produkt kształtowała się na poziomie 1,44 euro/kg.
Dostawy holenderskiej papryki to ilość 395,4 tys. ton za sumę 774,3 mln euro - średnia cena to około 1,96 euro/kg. Natomiast dostawy z Maroka to wielkość około 76,3 tys. ton za sumę 74,8 mln euro. Największym importerem słodkiej papryki w minionym roku byli Niemcy - zakupili oni 337,6
tys. ton oraz Brytyjczycy sprowadzając w sumie niecałe 170,0 tys. ton tego warzywa. Na trzecim miejscu pod względem importu znalazła się Francja z wynikiem ponad 117,0 tys. ton.



POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę