FAMMU/FAPA za Fepex-em podaje, że w okresie od początku stycznia do końca czerwca bieżącego roku Hiszpanie zaimportowali w sumie 1,2 mln ton owoców i warzyw to jest o 3,3 proc. więcej wobec analogicznego okresu sprzed roku.
Tańsze za to były sprowadzane w omawianym okresie produkty - wartość importu za pierwsze sześć miesięcy bieżącego roku to 682 mln euro - spadek wartości o 13,5 proc. Ze wspomnianej wielkości wolumen zakupionych warzyw wyniósł 621,2 tys. ton i był wyższy o 4,2 proc. w ujęciu ilościowym wobec roku poprzedniego.
W importowanych w pierwszym półroczu br. warzywach dominowały przede wszystkim ziemniaki z wynikiem 431,6 tys. ton (+10 proc.
wobec pierwszego półrocza 2011 roku). Import owoców świeżych w omawianym okresie był wyższy o 2,3 proc. i wyniósł 564,5 tys. ton, a najchętniej sprowadzane były jabłka wynikiem 121,6 tys. ton oraz banany - niecałe 90 tys. ton czy owoce kiwi - 67,1 tys. ton.