FAMMU/FAPA podała, że w styczniu bieżącego roku odnotowano wzrost importu owoców i warzyw w Hiszpanii. W omawianym miesiącu 2014 roku Hiszpanie zaimportowali o 11,6% więcej owoców i warzyw w ujęciu ilościowym i o 2,8% w ujęciu wartościowym wobec analogicznego miesiąca rok wcześniej.
W sumie zakupy te wyniosły 202,6 tys. ton za sumę 133,9 mln euro. Największe ilości produktów ogrodnictwa Hiszpanie zaimportowali z Francji - 75,9 tys. ton - o 13% więcej wobec stycznia 2013 roku - przede wszytki z tego kraju sprowadzono ziemniaki - ponad 59,0 tys. ton oraz jabłka - 6,5 tys. ton. Na drugim miejscu wśród dostawców znaleźli się Włosi z wynikiem 13,7 tys. ton - to jest o 8% więcej wobec analogicznego miesiąca 2013 roku, a na trzecim Holendrzy - 13,4 tys. ton.
Największy wzrost dostaw (o 30%) odnotowała Portugalia, która na rynek hiszpański dostarczyła przede wszystkim kiwi, jabłka i ziemniaki.