MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Groźne przyprawy do grilla

6 listopada 2003

Lubelski sanepid przeszukuje sklepy i lokale gastronomiczne w poszukiwaniu 2 przypraw do grilla: "Tandori masala barbecue ground spice" oraz "Barbecue Spices Preparation". Sprowadzono je z Wielkiej Brytanii. Zawierają niedozwolony w UE i u nas barwnik - Sudan 1.

Znana jest tylko czarno-biała kserokopia opakowania przyprawy. Na temat samej przyprawy wiadomo niewiele. Tylko tyle, że zawiera niedozwolony barwnik.

Sanepid nie wie, dlaczego przyprawa jest groźna. Okazuje się, że Sudan 1 to substancja rakotwórcza, działa na nerki, moczowody, na skórę, a przy spożyciu jest szkodliwa.

Wiadomo, że przyprawy w Polsce są, ale nie wiadomo gdzie. Na szczęście sezon na grilla się zakończył, a zanim zacznie się nowy, przyprawa powinna zniknąć z rynku.


POWIĄZANE

Nowy rok i nowe szanse na otwarcie nowych rynków dla polskiej żywności wysokiej ...

Polska branża cukrownicza, od dekad oparta na węglu, stoi dziś przed kluczowym w...

Aplikacje IoT służą zintegrowaniu urządzeń, sensorów i całej infrastruktury, dzi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę