A_TSW_2026_950

Groźne przyprawy do grilla

6 listopada 2003

Lubelski sanepid przeszukuje sklepy i lokale gastronomiczne w poszukiwaniu 2 przypraw do grilla: "Tandori masala barbecue ground spice" oraz "Barbecue Spices Preparation". Sprowadzono je z Wielkiej Brytanii. Zawierają niedozwolony w UE i u nas barwnik - Sudan 1.

Znana jest tylko czarno-biała kserokopia opakowania przyprawy. Na temat samej przyprawy wiadomo niewiele. Tylko tyle, że zawiera niedozwolony barwnik.

Sanepid nie wie, dlaczego przyprawa jest groźna. Okazuje się, że Sudan 1 to substancja rakotwórcza, działa na nerki, moczowody, na skórę, a przy spożyciu jest szkodliwa.

Wiadomo, że przyprawy w Polsce są, ale nie wiadomo gdzie. Na szczęście sezon na grilla się zakończył, a zanim zacznie się nowy, przyprawa powinna zniknąć z rynku.


POWIĄZANE

Węgry od ponad dwóch dekad konsekwentnie utrzymują status kraju wolnego od GMO. ...

Biotechnologia w Turcji: prawo, bariery i perspektywy Od ponad dekady Turcja utr...

Hiszpania od ponad dwóch dekad jest największym producentem roślin genetycznie m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę