Jak informuje FAMMU/FAPA Grecja jest trzecim co do wielkości produkcji moreli krajem w unijnej "27", tuż za Francją i Włochami. Również trzecie miejsce utrzymuje w przypadku produkcji brzoskwiń - tym razem w czołówce producentów znajdują się Hiszpania i Włochy.
W bieżącym sezonie 2012/2013 powierzchnię upraw brzoskwiń i nektarynek w Grecji oszacowano na 42,6 tys. ha, a okres zbiorów przypada na czerwiec i lipiec. W omawianym sezonie łączne zbiory oszacowano na 675 tys. ton to jest o ponad 5 proc. więcej niż w sezonie poprzednim. Grecja jest znaczącym eksporterem brzoskwiń i nektarynek zarówno świeżych, jak i w postaci przetworów. Największymi odbiorcami od lat pozostają Rosja, Rumunia oraz Ukraina.
W bieżącym sezonie, dzięki korzystnym warunkom pogodowym odnotowano prawie 50-proc. wzrost produkcji moreli w stosunku do poprzedniego sezonu. Wielkość tą oszacowano na 73,5 tys. ton, z czego około 20 proc. skierowane zostanie do bezpośredniej konsumpcji na greckim rynku - 20,2 tys. ton, a pozostała ilość trafi do przemysłu - ponad 40 tys. ton (najwięcej przetwarzane jest w postaci puszkowanych owoców, a także jako puree czy w postaci koncentratu). Największymi importerami zarówno świeżych jak i przetworzonych greckich moreli są Niemcy i Rumuni.