A_BIO_AGRO_950

Grecja: zbiory brzoskwiń rosną

5 stycznia 2016
Jak informuje FAMMU/FAPA Grecja jest trzecim co do wielkości produkcji moreli krajem w unijnej "27", tuż za Francją i Włochami. Również trzecie miejsce utrzymuje w przypadku produkcji brzoskwiń - tym razem w czołówce producentów znajdują się Hiszpania i Włochy.
W bieżącym sezonie 2012/2013 powierzchnię upraw brzoskwiń i nektarynek w Grecji oszacowano na 42,6 tys. ha, a okres zbiorów przypada na czerwiec i lipiec. W omawianym sezonie łączne zbiory oszacowano na 675 tys. ton to jest o ponad 5 proc. więcej niż w sezonie poprzednim. Grecja jest znaczącym eksporterem brzoskwiń i nektarynek zarówno świeżych, jak i w postaci przetworów. Największymi odbiorcami od lat pozostają Rosja, Rumunia oraz Ukraina.

W bieżącym sezonie, dzięki korzystnym warunkom pogodowym odnotowano prawie 50-proc. wzrost produkcji moreli w stosunku do poprzedniego sezonu. Wielkość tą oszacowano na 73,5 tys. ton, z czego około 20 proc. skierowane zostanie do bezpośredniej konsumpcji na greckim rynku - 20,2 tys. ton, a pozostała ilość trafi do przemysłu - ponad 40 tys. ton (najwięcej przetwarzane jest w postaci puszkowanych owoców, a także jako puree czy w postaci koncentratu). Największymi importerami zarówno świeżych jak i przetworzonych greckich moreli są Niemcy i Rumuni.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę