Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej zaprasza szkoły gastronomiczne z całej Polski do wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych „Gotuj lokalnie”. Rekrutacja potrwa od 17 do 23 lutego br.
Głównym celem programu jest wspomaganie szkół gastronomicznych w przekazywaniu wiedzy na temat optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej, jakości w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy jednoczesnym zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw.
Projekt kierowany jest do uczniów oraz nauczycieli szkół i uczelni gastronomicznych. Zajęcia poszerzają wiedzę przyszłych kucharzy z zakresu produktów regionalnych i tradycyjnych. Mają uświadomić także, dlaczego warto, i w jaki sposób można wykorzystywać w/w produkty w kuchni oraz jak ważna jest bezpośrednia współpraca z lokalnymi producentami. Istotne jest, by beneficjenci programu świadomie wykorzystywali krótkie łańcuchy dostaw.
W założeniu program ma przyczynić się do wykorzystania i wzmocnienia lokalnego potencjału rozwojowego terenów wiejskich, poprzez wykorzystanie tradycyjnych produktów żywnościowych i dań kuchni regionalnej, jako trwałego elementu dziedzictwa kulturowego regionu.
Podczas warsztatów kulinarnych uczestnicy projektu poszerzą swoją wiedzę na temat produktów tradycyjnych i regionalnych oraz poznają liczne możliwości wykorzystania takich produktów w nowoczesnej kuchni polskiej. Dodatkowo warsztaty mają zachęcić przyszłych kucharzy do współpracy z lokalnymi producentami i rolnikami.
Projekt „Gotuj lokalnie" realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.