Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Gospodynie się skarżą. Za mało cukru w cukrze

25 lutego 2008
"Czy Marysia wie, co Marysia narobiła?! Ja tu badam zawartość cukru w cukrze!" - ten cytat ze znakomitej komedii Stanisława Barei "Poszukiwany, poszukiwana" rozśmiesza nas do dziś. I powraca, bo gospodynie domowe alarmują, że cukier jest mniej słodki. Ale czy to możliwe?

- Kiedyś to był cukier... - wspomina pani Bogusia.

- Jak ktoś słodził dwie łyżeczki, to było dwie łyżeczki i koniec. Teraz wszystko zależy, jaki ten cukier się trafi. Raz te dwie łyżeczki wystarczą, a innym razem trzeba dosładzać jeszcze pół - podkreśla.

- Ja do mojego popisowego placka dawałam zawsze półtorej szklanki, ale teraz jak trafi mi się taki gorszy cukier, daję dwie - opowiada pani Janina.

Gospodynie domowe nie mają wątpliwości: jest cukier mniej i bardziej słodki.

O tym, że cukier różnych producentów różni się od siebie, nie ma wątpliwości Andrzej Banatkiewicz, cukiernik. - Ale nie chodzi o to, który cukier jest bardziej słodki, a który mniej. Tu przede wszystkim kwestią jest jego czystość. Wystarczy rozpuścić odrobinę cukru w wodzie i zobaczyć, co zostało. Dlatego my stosujemy cukier tylko od sprawdzonych dostawców - mówi Banatkiewicz. Jego zdaniem różnice w smaku mogą wynikać tylko z różnej grubości cukru. - Ale to tylko subiektywne odczucie. Ten najdrobniejszy wydaje się słodszy, ale tylko dlatego, że więcej go możemy wziąć do ust i szybciej się rozpuszcza podczas jedzenia - podkreśla cukiernik.

Ale czy to możliwe? Czy zawartość cukru w cukrze można zbadać? Jakość cukru dostępnego w sklepach badała kiedyś inspekcja handlowa. - Takie badania były przeprowadzane w latach 90., gdy na rynku pojawiło się kilka produktów, a z ich nazwy wynikało, że może to być różny rodzaj cukru. Chodziło o jego weryfikacje. Od tego czasu takich badań nie prowadzono. Wynika to między innymi z tego, że nie było żadnych skarg - tłumaczy Mariusz Burchart, wojewódzki inspektor inspekcji handlowej.

Fachowcy od produkcji cukru mówią jednym głosem: To niemożliwe, aby wyczuć, że cukier jest mniej słodki!

Dlaczego? - Ta przysłowiowa zawartość cukru w cukrze, czyli zawartość czystej sacharozy, waha się od 99,8 do 99,9 proc., więc to niemożliwe, aby wyczuć tę różnicę smakiem. Tylko precyzyjne urządzenia w laboratorium mogą określić tę zawartość - tłumaczy Kazimierz Konefał, dyrektor techniczny cukrowni Malbork.

W podobnym tonie wypowiada się Krystyna Wasińska, sekretarz generalny Stowarzyszenia Techników Cukrowników. - Laicy od lat toczą dyskusje, że jeden cukier jest mniej słodki, a inny bardziej, ale to jest po prostu niemożliwe. Tylko od jednego do dwóch setnych procent gotowego produktu stanowi woda i popiół, reszta to czysta sacharoza. To złudzenie, że cukier wydaje się mniej słodki wynika z tego że ma różną granulację. Gdy wsypiemy do herbaty pełną łyżeczkę dużych kryształków, herbata będzie pewnie mniej słodka niż z łyżeczką drobnego cukru, bo tego po prostu więcej się zmieści - wyjaśnia Wasińska.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę