W XXI wieku globalny system produkcji i dystrybucji żywności musi zostać całkowicie zmieniony - twierdzi brytyjski ekspert. Zdaniem Tima Langa z londyńskiego uniwersytetu City, obecny system jest zbyt przestarzały i kosztowny.
Nowy system musi uwzględniać zmiany, jakie zaszły w naszej cywilizacji w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat podkreśla Lang. Według niego obecny system żywnościowy, zaprojektowany w latach 40. wiąże się z olbrzymimi zniszczeniami środowiska naturalnego czy wysokim kosztem produkcji.
W rozmowie z BBC Lang podkreślił, że nowe, zrównoważone rozwiązania powinny uwzględniać bioróżnorodność, zużycie energii i wody czy urbanizację. Bez tego, jak twierdzi, nie da się wyżywić dziewięciu miliardów ludzi, którzy będą zamieszkiwali Ziemię w połowie wieku.
ONZ przypomina tymczasem, że w mijającym roku liczba osób głodujących na świecie wzrosła o 40 milionów i sięga niemal miliarda. Kryzys gospodarczy może tę sytuację pogorszyć.