Jak podała FAMMU/FAPA, podczas niedawnej wizyty w Chinach fiński minister rolnictwa wyraził nadzieje na rozpoczęcie eksportu wieprzowiny i mleka w proszku do tego kraju w 2015 r.
Otwarcie rynku chińskiego pozwoliłoby chociaż na częściowe złagodzenie skutków rosyjskiego embarga na import żywności z krajów UE. Latem tego roku chińscy urzędnicy skontrolowali fińskie rzeźnie i inne obiekty i wyniki tych inspekcji są pozytywne. Do końca tego roku powinien zakończyć się proces autoryzacji, a wysyłki mogłyby rozpocząć się w 2015 r. Początkowo zezwolenia na eksport dotyczyłyby całych tusz wieprzowych. W Chinach jest również duży potencjał do ulokowania takich elementów jak np. uszy świńskie, na które nie ma dużego popytu w Finlandii.
Negocjacje dotyczące rozwoju fińskiego eksportu żywności do Chin trwają już od 7 lat.