Embargo zmieniło polskie przetwórstwo mleka oraz owoców i warzyw
19 stycznia 2015
,,Puls Biznesu'' podaje, że obserwujemy duże przyspieszenie produkcji soków i masła, a ogromne - mleka w proszku. Takie zmiany w polskim przetwórstwie zaszły po wprowadzeniu rosyjskiego embarga.
Mleczarze natomiast załamują ręce. Jak wynika z ostatnich danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), mleka i śmietany w postaci stałej wyprodukowaliśmy w ciągu 11 miesięcy 2014 r. o 58,8 proc. więcej niż w 2013 r.
Jedną z mlecznych "konserw" jest mleko w proszku, drugą - masło, ale jego produkcja nie wzrosła aż tak znacząco, bo o 6,9 proc.
Wzrost produkcji odnotowali też producenci soków z owoców i warzyw. Dane GUS mówią o 9,3-procentowej zwyżce.
Przyblokowane przez Rosję są również mrożonki. Hortex z powodu embarga zdecydował się na zwolnienia grupowe. W danych GUS widać na razie wzrost produkcji mrożonych warzyw - o 5,1 proc. Paweł Nowakowski, członek zarządu Igloteksu, tłumaczy, że w przypadku tego segmentu za wyniki odpowiada jednak krajowy rynek.