biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Embargo zmieniło polskie przetwórstwo mleka oraz owoców i warzyw

19 stycznia 2015
,,Puls Biznesu'' podaje, że obserwujemy duże przyspieszenie produkcji soków i masła, a ogromne - mleka w proszku. Takie zmiany w polskim przetwórstwie zaszły po wprowadzeniu rosyjskiego embarga.
Mleczarze natomiast załamują ręce. Jak wynika z ostatnich danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), mleka i śmietany w postaci stałej wyprodukowaliśmy w ciągu 11 miesięcy 2014 r. o 58,8 proc. więcej niż w 2013 r.

Jedną z mlecznych "konserw" jest mleko w proszku, drugą - masło, ale jego produkcja nie wzrosła aż tak znacząco, bo o 6,9 proc.

Wzrost produkcji odnotowali też producenci soków z owoców i warzyw. Dane GUS mówią o 9,3-procentowej zwyżce.

Przyblokowane przez Rosję są również mrożonki. Hortex z powodu embarga zdecydował się na zwolnienia grupowe. W danych GUS widać na razie wzrost produkcji mrożonych warzyw - o 5,1 proc. Paweł Nowakowski, członek zarządu Igloteksu, tłumaczy, że w przypadku tego segmentu za wyniki odpowiada jednak krajowy rynek.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki od lat produkuje sery dojrzewające bez chlorku wapn...

Deregulacja - rzadko które słowo zrobiło taką karierę w ostatnich miesiącach. Je...

Raport WEI wzywa do redefinicji polskiej polityki zdrowotnej   Warsaw Enterprise...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę