W I połowie 2006 r. sprzedaż artykułów rolno-spożywczych za granicę wyniosła ogółem ponad 3,9 mld euro i była o 24 proc. wyższa niż w analogicznym okresie 2005 r. - powiedział w sobotę w Poznaniu podczas otwarcia targów Polagra-Food wicepremier, minister rolnictwa Andrzej Lepper.
- Polska ma szansę stać się dużym producentem żywności ekologicznej - uważa Makrus Hoyer z firmy konsultingowej Sixty Two. W 2005 r. uprawy ekologiczne zajmowały 167 tys. ha wobec 82 tys. ha w poprzednim roku. Wartość produkcji ekologicznej w ciągu 10 lat (1995 - 2005) na świecie wzrosła o 300 proc., osiągając w 2005 roku 25 mld euro. W sobotę na targach zainaugurował działalność Instytut Jakości Żywności, utworzony przez KIG, Międzynarodowe Targi Poznańskie, Związek Zawodowy Samoobrona i organizacje skupiające producentów żywności. Instytut będzie dbał o rzetelność i wysoki poziom eksportowanej żywności.