OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Eksport śruty sojowej się zmniejszy

10 sierpnia 2013
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że światowy eksport śruty sojowej w okresie pierwszych 9 miesięcy bieżącego sezonu 2012/2013 (październik 2012-czerwiec 2013) był znacznie niższy niż o tej samej porze w sezonie poprzednim.

Oil World szacuje, że wyniósł on 40,8 mln t, czyli był niższy o 3 mln t w porównaniu do analogicznych miesięcy w ubiegłym sezonie oraz o 1,2 mln t niższy w odniesieniu do średniej z ostatnich 5 sezonów.

Czerwiec był pierwszym miesiącem od początku sezonu 2012/2013, gdy odnotowano wzrost wywozu tego surowca w porównaniu z analogicznym miesiącem przed rokiem. Argentyna, Brazylia, Stany Zjednoczone oraz Indie wyeksportowały łącznie wtedy 4,6 mln t śruty wobec 4,4 mln t rok wcześniej.

Według Oil World, w III kwartale br. można spodziewać się dalszego wzrostu światowego eksportu śruty sojowej r/r. Najprawdopodobniej będzie on wyższy o 0,7-0,8 mln t w porównaniu z III kwartałem ub.r. Oczekiwany wzrost eksportu śruty z Ameryki Południowej powinien zrekompensować spadek sprzedaży ze Stanów Zjednoczonych.




POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę