Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Dziczyzna na polskich stołach

5 stycznia 2016
Stowarzyszenie Nasza Krajna i Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich w dniach 31 stycznia – 2 luty w Zespole Pałacowo-Parkowym w Sypniewie (województwo kujawsko – pomorskie)  organizują a trzydniowe warsztaty „Dziczyzna na polskich stołach – dawniej i dziś”. Jak udało się nam dowiedzieć warsztaty skierowane są do osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne i punkty gastronomiczne na terenach wiejskich, posiadające w ofercie lub zamierzających wprowadzić do oferty produkty z dziczyzny oraz członków LGD Nasza Krajna.

Program warsztatów
Panel praktyczny
1. Dziczyzna w magnackiej, staropolskiej kuchni – wybrane potrawy z „Compendium Ferculorum” Stanisława Czernieckiego – Piotr Lenart
2. Wędliny z dziczyzny czyli „od rozbioru do przetworu” – Piotr Lenart
3. Dziczyzna w gospodarstwie agroturystycznym i/lub regionalnej restauracji - wybór potraw o lokalnym profilu, odpowiadających aktualnym gustom i prostych w wykonaniu – Miłosz Adamski
Panel teoretyczny
1. Zwierzyna łowna na terenie województwa kujawsko – pomorskiego, rodzaj
zwierzyny i jej dostępność. Obyczaje łowieckie – etyka i tradycja – Przedstawiciel PZŁ – Zarząd Okręgowy w Bydgoszczy
2. Przetwórstwo z dziczyzny w świetle obowiązujących przepisów weterynaryjnych i sanitarno – higienicznych. Niezbędne minimum dla gastronomii, przetwórstwa i gospodarstw agroturystycznych wytwarzających potrawy i wyroby garmażeryjne z dziczyzny. – Andrzej Barczyński
3. Dziczyzna w kuchni staropolskiej i współczesnej oraz jej walory żywieniowe i smakowe – Piotr Lenart



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę