Stowarzyszenie Nasza Krajna i Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich w dniach 31 stycznia – 2 luty w Zespole Pałacowo-Parkowym w Sypniewie (województwo kujawsko – pomorskie) organizują a trzydniowe warsztaty „Dziczyzna na polskich stołach – dawniej i dziś”. Jak udało się nam dowiedzieć warsztaty skierowane są do osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne i punkty gastronomiczne na terenach wiejskich, posiadające w ofercie lub zamierzających wprowadzić do oferty produkty z dziczyzny oraz członków LGD Nasza Krajna.
Program warsztatów
Panel praktyczny
1. Dziczyzna w magnackiej, staropolskiej kuchni – wybrane potrawy z „Compendium Ferculorum” Stanisława Czernieckiego – Piotr Lenart
2. Wędliny z dziczyzny czyli „od rozbioru do przetworu” – Piotr Lenart
3. Dziczyzna w gospodarstwie agroturystycznym i/lub regionalnej restauracji - wybór potraw o lokalnym profilu, odpowiadających aktualnym gustom i prostych w wykonaniu – Miłosz Adamski
Panel teoretyczny
1. Zwierzyna łowna na terenie województwa kujawsko – pomorskiego, rodzaj
zwierzyny i jej dostępność. Obyczaje łowieckie – etyka i tradycja – Przedstawiciel PZŁ – Zarząd Okręgowy w Bydgoszczy
2. Przetwórstwo z dziczyzny w świetle obowiązujących przepisów weterynaryjnych i sanitarno – higienicznych. Niezbędne minimum dla gastronomii, przetwórstwa i gospodarstw agroturystycznych wytwarzających potrawy i wyroby garmażeryjne z dziczyzny. – Andrzej Barczyński
3. Dziczyzna w kuchni staropolskiej i współczesnej oraz jej walory żywieniowe i smakowe – Piotr Lenart