Jak podała FAMMU/FAPA, od października ubiegłego roku poziom indeksu cen żywności FAO który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych, wykazywał delikatną tendencję spadkową.
Spadki były coraz łagodniejsze aż w marcu 2013 r. indeks uległ niewielkiemu zwiększeniu w skali miesięcznej - o 0,8%. Zaistniałe zjawisko związane jest z bardzo dynamicznym wzrostem cen przetworów mlecznych i 1% zwyżką cen cukru, podczas gdy ceny pozostałych produktów objętych indeksem zniżkowały. Obserwowany w ostatnim miesiącu wzrost cen cukru związany jest z krótko trwałymi zakłóceniami dostaw w wyniku zgłoszonych opóźnień w załadunku w głównych portach Brazylii, która jest największym na świecie producentem i eksporterem cukru.
Notowania te są jednak o 23% niższe niż w marcu 2012 roku, co odzwierciedla sezonowe nadwyżki produkcyjne i dużą podaż eksportową. Stabilny był indeks cen zbóż FAO. Notowane w zeszłym miesiącu zwyżki cen kukurydzy powstałe na skutek zaostrzonych przepisów eksportowych w USA zostały zrównoważone przez spadki cen pszenicy powstałe na skutek poprawy warunków atmosferycznych w głównych rejonach upraw w pierwszej połowie marca. Natomiast spadające ceny ryżu w Azji zostały zrekompensowane wzrostem notowań amerykańskich. 2,5% zniżka cen produktów oleistych napędzana jest przede wszystkim przez zniżki cen oleju sojowego pod wpływem kilku czynników: korzystnych warunków pogodowych do uprawy soi w Ameryce Południowej, oczekiwanego rekordowego poziomu produkcji w USA w 2013 roku, rezygnacji z dużych zamówień soi przez Chiny i osłabienia popytu w USA.
Ceny oleju palmowego spadły natomiast nieznacznie przy słabym popycie eksportowym i obfitych zapasach. Notowania cen wszystkich kategorii mięsa zniżkowały co jest odzwierciedleniem odpowiednich dostaw eksportowych i ograniczonym obniżeniem cen pasz. Ceny przetworów mlecznych wzrosły o 11% w relacji miesięcznej. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 212,4 punktu, i był o 2,13% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 217 punktów. Średnia wartość tego indeksu za 3 miesiące bieżącego roku jest o 1,83% niższa niż w analogicznym okresie 2012 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który zwiększył się w relacji miesięcznej po raz ósmy z rzędu, w marcu 2013 r. osiągnął poziom 225,3 punktu.Najbardziej dynamiczna zwyżka od listopada 2009 roku związana jest z trwającą obecnie gorącą i suchą pogodą w Oceanii, która doprowadziła do dramatycznego zmniejszenia produkcji mleka w tym rejonie przy jednoczesnym spadku przetwórstwa. W rezultacie ceny spotowe w Nowej Zelandii na wszystkie produkty mleczarskie wzrosły bardzo dynamicznie na skutek obaw kupców o wypełnienie zobowiązań. Kupcy poszukują konkretnych produktów w Nowej Zelandii, kiedy produkcja nieoczekiwanie spadła, a ograniczone zapasy zostały już upłynnione. Ponadto sezonowy wzrost produkcji w Europie w związku z nadejściem wiosny jest opóźniony z powodu złej pogody ograniczającej wzrost pastwisk. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za 3 pierwsze miesiące bieżącego roku jest o ponad 3,4% wyższa niż w analogicznym okresie 2012 roku.
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.
8880206
1