A_BIO_AGRO_950

Duńskie mięso w Chinach

11 grudnia 2007
Duńscy eksporterzy mięsa podbijają chiński rynek. Od zeszłego roku ilość wysyłanej tam wieprzowiny podwoiła się, podobnie jak ceny. Chińczycy kupują mięso, mimo że sami są potentatami w tej branży- odpowiadają za ponad połowę światowej produkcji.

Duńczycy są w elitarnym gronie, bo do Chin zezwolenia eksportowe mają prócz nich tylko Amerykanie i Kanadyjczycy. Takie ograniczenia wynikają z ostrych norm, jakie stawiają Azjaci. Dobre ceny uzyskiwane przed duńskich eksporterów to ratunek dla spadającej opłacalności produkcji.

W ostatnich miesiącach ceny pasz poszły ostro w górę, co sprawiło, że podobnie jak w innych krajach europejskich, wiele gospodarstw liczy się ze stratami. O możliwość eksportu wieprzowiny do Chin zabiegają również Hiszpanie i Niemcy.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę