Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że na rynku kurcząt brojlerów obserwujemy wzrost cen. Według danych MRiRW przeciętna cena żywca w okresie poprzednich 5 tygodni wzrosła o 5 proc. (0,19 zł/kg). Obecne podwyżki są nieco wyższe niż obserwowane w analogicznym okresie w ostatnich pięciu latach, kiedy to ceny wzrastały przeciętnie o 0,13 zł/kg. W rezultacie cena żywca ukształtowała się na poziomie 4,02 zł/kg (11-17.08.2014). Tym samym jest to najwyższy poziom cen odnotowany w bieżącym roku.
Wydaje się, że czynnikiem wspierającym wzrost cen jest korzystna sytuacja w eksporcie. Według danych MRiRW w pierwszej połowie br. eksport nieprzetworzonego mięsa drobiowego wzrósł w skali roku o 15 proc. do poziomu 330,5 tys. t. Tak znaczny wzrost nastąpił głównie na skutek znacznego, 17-procentowego wzrostu sprzedaży nieprzetworzonego mięsa drobiowego na rynku UE. Utrzymuje się również stałe zainteresowanie na polski drób na rynkach pozaunijnych. W pierwszej połowie br. wolumen eksportu zwiększył się o 14 proc. w skali roku.
Należy również wspomnieć, że poprawiła się opłacalność produkcji brojlerów. Obecne ceny żywca są wprawdzie o 4 proc. niższe w skali roku, jednak równocześnie odnotowano znaczne obniżki cen paszy grower/finisher. Według MRiRW w lipcu za tonę paszy grower/finisher płacono przeciętnie 1377 zł, tj. o 144 zł/t mniej niż przed rokiem. W rezultacie w lipcu br. za kg żywca brojlera można było nabyć 2,8 kg paszy grower/finsiher, dla porównania w lipcu 2013 r. ta relacja była na poziomie 2,67.