Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, początek bieżącego roku upływa pod znakiem rosnącej produkcji mleka, ale jednocześnie dużego popytu na przetwory mleczarskie, co podtrzymuje ceny artykułów mleczarskich na wysokich poziomach.
Według danych USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) w drugiej połowie ubiegłego miesiąca w portach Oceanii (największego eksportera przetworów mleczarskich) masło podrożało o prawie 2% wobec końca stycznia br., do 4400-5050 USD/t. Tym samym było o prawie 30% droższe wobec analogicznego okresu 2013 roku. Z kolei ceny odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) nieznacznie (o niespełna 1%) obniżyły się w relacji miesięcznej, kształtując się na poziomie 4700-5250 USD/t, tj. o 38% wyższym w relacji rocznej. W niewielkim stopniu potaniało także pełne mleko w proszku - o prawie 1% względem końca stycznia br. do 4900-5300 USD/t. Jednocześnie było przeciętnie o 42% droższe w relacji rocznej.
Trochę inaczej wygląda sytuacja na rynku unijnym gdzie, pod wpływem rosnącej podaży mleka i dobrych warunków pogodowych, przeważają spadkowe tendencje cen. Dotyczy to przede wszystkim masła, które w drugiej połowie lutego było średnio o ponad 6% tańsze niż pod koniec stycznia (4675-5175 USD/t). Mniejsze zmiany miały miejsce na rynku mleka w proszku, na które w dalszym ciągu jest duży popyt importowy. W analizowanym okresie ceny mleka odtłuszczonego obniżyły się o 0,5% w relacji miesięcznej do 4450-4725 USD/t, zaś mleka pełnego utrzymały na poziomie z końca stycznia - 4950-5300 USD/tonę.