Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Dodatek specjalny

5 stycznia 2016
Afera wokół salmonelli może pogrążyć amerykańskich plantatorów pomidorów. Zbiory na Florydzie zostały wstrzymane, bo tamtejsza Agencja Kontroli Żywności i Leków prowadzi dochodzenie w sprawie skażenia warzyw.

Zatruło się już przeszło 150 osób. Restauracje wycofują się z podawania klientom surowych pomidorów. Według Agencji Kontroli Żywności salmonella znajduje się między innymi w okrągłych pomidorach i w odmianach śliwkowych. Bezpieczne są odmiany koktajlowe i gałązkowe. Dla plantatorów to ogromny cios. Na Florydzie, gdzie koncentruje się amerykańska produkcja pomidorów, straty mogą być ogromne, bo farmerzy nie mogą sprzedawać surowca. Branża ocenia, że wstrzymanie handlu może kosztować przeszło 40 milionów dolarów.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę