W dniach 17 – 19 października 2008 Międzynarodowe Targi Łódzkie sp. zo.o. organizują ,,Dni Naturalnej Żywności Natura Food’’. -To pierwsza impreza targowa łącząca prezentację produktów tradycyjnych, lokalnych, regionalnych, ofert gospodarstw ekologicznych oraz producentów zdrowej, naturalnej żywności. Postanowiliśmy pokazać mieszkańcom Łodzi, regionu oraz przedsiębiorcom działającym w branży gastronomicznej dziedzictwo kulinarne polskich regionów oraz potrawy, jakie z produktów regionalnych można wyczarować na nie tylko polskie stoły.
Idea targów zrodziła się z nowym zwyczajów, jakie pojawiły się na polskim rynku. Żyjąc coraz szybciej, przestajemy zwracać uwagę na to, co i jak jemy. Gotowe dania do odgrzania w kuchence mikrofalowej zagościły na dobre w polskich kuchniach. Być może w zakamarkach pamięci tkwią jeszcze smaki i zapachy dzieciństwa i potrawy, jakie jedliśmy podczas wakacji na wsi, ale w ciągłym biegu trudno o ich odtworzenie. Tymczasem dzięki silnym zachodnim trendom, regionalne i lokalne produkty przestają być tylko symbolem prowincji i zaczynają być powoli odkrywane i doceniane, a tradycyjne, ekologiczne jedzenie staje się elitarnym, zdrowym stylem życia .Podczas tych jedynych w Polsce targów zaprezentowane zostaną także lokalne przysmaki przyrządzane według starych, tradycyjnych receptur - bez konserwantów i polepszaczy. Aby przygotować wyśmienite przysmaki niezbędne są wysokiej jakości ekologiczne produkty, dlatego też swoją ofertę pokażą także ekologiczne gospodarstwa, producenci owoców, warzyw, mąk, kasz… jednym słowem wszystkiego tego, co w nowoczesnej, choć tradycyjnej kuchni, niezbędne – mówi Joanna Cyniak, komisarz imprezy.
Targom Natura Food towarzyszyć będą: konferencje, prezentacje, seminaria dla producentów żywności, konkursy dla szefów kuchni z wykorzystaniem produktów zgłoszonych przez Wystawców oraz konkurs na łódzki produkt tradycyjny „Łódzki Tygiel Smaków” organizowany przez Urząd Marszałkowski w Łodzi.