Ptak_Waw_CTR_2024

Dlaczego kontrola mięsa nie działa?

3 grudnia 2015
Mięso, które trafia na rynek, a stąd do na nasze stoły, powinno przejść szczegółową kontrolę weterynaryjną – przynajmniej w teorii - pisze FAKT.pl. Ale wybuchające afery pokazują, że tak się nie dzieje! Jak to możliwe?

System kontroli mięsa został zbudowany tak, by zminimalizować możliwości oszustw i zabezpieczyć odbiorców przed wprowadzeniem na rynek mięsa skażonego lekami i środkami chemicznymi, mięsa od zwierząt chorych lub padłych. Stąd obowiązek badania przedubojowego, pobieranie próbek z mózgów krów, by wykryć BSE, badania laboratoryjne w ubojniach i zakładach przetwórczych.

System zakłada jednak, że wykonawcy kontroli oraz właściciele firm mięsnych są uczciwi i odpowiedzialni. To może być największa słabość systemu. Jak widać po ubojni pod Białą Rawską kontrole od lat nie wykryły nieprawidłowości. Bo rutynowe kontrole – nawet najuczciwsze – niczego nie wykryją, jeśli właściciel wprowadzi drugi obieg mięsa. W inspekcji weterynaryjnej mówią o skali do 10 procent takich firm. W Polsce jest zarejestrowane ponad 2 tys. ubojni. Czy statystycznie do 200 z nich może oszukiwać na mięsie? – Dlatego zarządziłem kontrole nadzwyczajne w całym kraju – mówi Janusz Związek, główny lekarz weterynarii.



POWIĄZANE

Jak podała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, organizacje reprezentujące in...

Według EIA wielkość produkcji etanolu paliwowego w Stanach Zjednoczonych w okres...

Jak podaje APK-Inform, w tym tygodniu na Ukrainie obserwuje się wzrostową dynami...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę