Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Delsol - Biologiczny regenerator gleby

3 grudnia 2015
Na rynku polskim pojawił się Delsol, nawóz opracowany we Francuskim Instytucie Badań Mikrobiologicznych. Nawóz zawiera  azot organiczny oraz „ Co-formulator” – zestaw substancji  stymulujących  rozwój w glebie bakterii Pseudomonas putidia i Pseudomonas fluorescens . Delsol poprawia żyzność gleby przeciwdziałając wyjaławianiu i zapobiegając zmęczeniu gleby. Jak działa ten nawóz?

Bogate życie ryzosfery
Ryzosfera jest częścią gleby w kontakcie z korzeniami. Żyje w niej 100 razy więcej mikroorganizmów niż w pozostałych warstwach gleby. Jest ona więc miejscem wielu procesów wymiennych z rośliną. Bakterie, które się w niej rozwijają są to tzw. rhizobakterie. Wśród tej specyficznej mikroflory Pseudomonas fluorescens i Pseudomonas putidia odgrywają kluczową rolę, wywierając działanie stymulujące na wzrost roślin i ochrony jej systemu korzeniowego przed atakami pasożytów.
Właściwości te nazwano „PGPR” (Plant Growth Promoting Rhizobacteria), co oznacza rhizobakterie wywierające wpływ na wzrost roślin. Pseudomonas putida ułatwiają również kiełkowanie i wzrost sadzonek, otrzymały miano „EPR” (Emergence Promoting Rhizobacteria), rhizobakterie, które ułatwiają wzrost. Nawóz Delsol dostarcza substancji, które rozwijają aktywność właśnie tych mikroorganizmów.

Oddziaływanie na stan gleb
Delsol, poprzez swój wpływ na rhizobakterie, przeciwdziała wyjaławianiu gleby, wspomaga procesy użyźniania i regeneracji gleb, odblokowuje glebę z metali ciężkich i toksyn utrudniających prawidłowy wzrost i rozwój roślin.
Delsol zapobiega efektowi zmęczenia gleb. Bez odpowiedniej aktywności mikrobiologicznej gleby nie ma bowiem możliwości uzyskania wydajnych i dobrych jakościowo plonów.


 


Wzrost roślin

Nawóz ten rozwija aktywność mikrobiologiczną ryzosfery, wpływa na kiełkowanie nasion i rozwój korzeni, zwiększa przyswajanie przez rośliny składników pokarmowych, a dodatkowo stymuluje ich wzrost.




Wyniki skutecznosci Delsol . Rozwój systemu korzeniowego kukurydzy . IUNG Puławy , RZD Kępa , Gospodarstwo Osiny.31.05. 2012r
Na zdjęciu widoczne (od lewej) korzenie rośliny nawożonej Delsolem (2 l/ha), kontrola (NPK) oraz nawożonej Delsolem (1 l/ha)
 
Wpływ  stosowania nawozu Delsol  na plon ogólny cebuli (t/ha) .Uniwersytet Przyrodniczy ,Poznań 2012r
 
Kombinacja         Plon ogólny        
Kontrola                   23,2 a        
Delsol 2L/ha           28,0 b     


Wzrost odporności

Delsol dodatkowo wzmacnia naturalne mechanizmy obronne roślin, m.in. poprzez stymulowanie produkcji fitoaleksyn. Dzięki temu rośliny są bardziej odporne na działanie takich czynników chorobotwórczych jak: Pythium spp., Fytophtora spp., Phusarium Spp., Rhizoctonia solani, Phoma spp., Botrytis cinerea, Aphanomyces, Verticilium dahliae.


Stosowanie
Delsol stosuje się w formie oprysku doglebowego lub we wczesnych fazach wzrostu roślin  w dawce 1-3 L/ha w 300-500 L wody, w następujących uprawach:
  • warzywa: 1-2 L/ha.
  • buraki cukrowe, kukurydza, rzepak ozimy, zboża: 1-2 L/ha.
  • drzewa i krzewy owocowe: 2-3 L/ha przed założeniem sadu, 1-2 L/ha w sadach owocujących.
  • truskawki: przed założeniem plantacji 2-3 L/ha i owocujące 1-2 L/ha.
  • rośliny ozdobne: 3-6 ml/L wody.
Szczególnie dobre rezultaty  stosowania Delsolu uzyskuje się na glebach o uregulowanym odczynie gleby o pH ok. 6,0  i wyższym  oraz przy łącznym stosowaniu  z Rosahumusem.  Delsolu nie należy mieszać ze środkami ochrony roślin, ale można stosować łącznie z innymi nawozami.
Więcej informacji o Delsolu oraz na temat żyzności gleb znajdą Państwo na portalu Doradca-Rolniczy.pl .
 
Funkcje bakterii  Pseudomonas Putidia
Bakterie Pseudomonas putidia i Pseudomonas fluorescens pełnią funkcje naturalnego modyfikatora i regeneratora gleb, ponieważ aktywizują ich życie biologiczne regulując skład mikroflory. Szczepy tych  bakterii występują w glebie w warunkach naturalnych i odgrywają rolę „bio-ochraniacza”, jednak nie zawsze ich ilość jest wystarczająca. Funkcja bioochronna  bakterii Pseudomonas polega na wytwarzaniu związków chelatujących żelazo  tzw. „sideroforów” . Te bakteryjne chelaty wiążą żelazo z ryzosfery zapewniając pulę żelaza potrzebną do optymalnego wzrostu roślin uprawnych.
Żelazo jest   składnikiem  niezbędnym do rozwoju roślin uprawnych, chwastów oraz wszystkich mikroorganizmów, w tym bakterii i grzybów chorobotwórczych. Wytwarzane przez bakterie  Pseudomonas  „siderofory”   blokują dostępność żelaza dla szkodliwych grzybów ograniczając ich rozwój, a tym samym  zwiększając zdrowotność roślin uprawnych.
    



Wpływ stosowania  nawozu Delsol na liczebność bakterii Pseudomonas putidia , 5 miesięcy po zastosowaniu na plantacji cebuli , Uniwersytet Przyrodniczy Poznań .2012r





Wpływ stosowania  nawozu Delsol na liczebność  grzybów, 3  miesiące po zastosowaniu na plantacji cebuli , Uniwersytet Przyrodniczy Poznań .2012r


 
Modyfikatory gleby
Modyfikatorami gleby są bakterie lub grzyby, które  stymulują  życie  mikrobiologiczne gleby i roślin poprzez:
  • uwolnienie składników odżywczych z gleby dla roślin, tak żeby były one dla nich dostępne, szczególnie istotna jest poprawa dostępności fosforu, co zapewnia silny rozwój sytemu korzeniowego i żelaza , które w glebach sadowniczych jest pierwiastkiem bardzo deficytowym,
  • działanie antagonistyczne w stosunku do patogenów (czynników chorobotwórczych) roślin.
    
 
Rola Mikrobiologii w Rolnictwie
Gleba jest środowiskiem żywym, pełnym mikroorganizmów: bakterii, promieniowców, grzybów i jednokomórkowych glonów. Bakterie są z nich najliczniejsze, a ich liczba waha się od 106 do 109 żywych komórek na gram gleby, co stanowi kilkaset kilogramów na hektar, a w przypadku gleby bogatej w próchnicę, ich biomasa może przekraczać dwie tony na hektar.
Aktywność mikroorganiczna gleby wpływa na wiele funkcji życiowych upraw i płodności ziemi uprawnej.
Poniżej kilka przykładów:
  • NITRYFIKACJA: proces utleniania amoniaku i soli amonowych do azotanów prowadzony przez bakterie nitryfikacyjne. Azotany powstałe w tym procesie są łatwo przyswojone przez rośliny.
  • SYMBIOTYCZNE WIĄZANIE AZOTU atmosferycznego w roślinach strączkowych i białka przez działanie bakterii azotowych.
  • PRZEMIANA materii organicznej w próchnicę dzięki bakteriom celulolitycznym i amylolitycznym, a następnie jego mineralizacja.
  • TRANSFORMACJA związków siarki w siarczany przyswajane przez działanie bakterii Thiobacillus.
  • GENEZA struktury uprawianych gleb, poprzez rozkład skał pod wpływem działania mikroorganizmów.
    


Delsol stymuluje rozwój bakterii Pseudomonas putidia i Pseudomonas fluorescens.


POWIĄZANE

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy została laureatem prestiżowego XVII ...

W polskim prawie cywilnym brak jest definicji siły wyższej. Jednak w doktrynie i...

Jak platformy streamingowe rewolucjonizują turnieje e-sportowe? E-sport jest już...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę