Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Czy rolnicze gorzelnie przetrwają

3 grudnia 2015
Małe gorzelnie żałują, że nie wzięły przykładu z sadowników i proszą ministra rolnictwa o wsparcie - donosi "Puls Biznesu".
Związek Gorzelni Polskich (ZGP) opracował "Program 50+". Próbuje nim zainteresować resort rolnictwa, by - jak tłumaczy - ratować 50 ostatnich pracujących małych, rolniczych gorzelni w Polsce.

- W okresie transformacji gospodarczej było ich 900. Według statystyk, na koniec 2013 r. zostało 104, ale faktycznie działa około 50 i kolejne znikają. Chcemy ratować tradycję wytwarzania spirytusu z rodzimych zbóż i owoców - mówi Włodzimierz Warchalewski, prezes ZGP i właściciel gorzelni.
Włodzimierz Warchalewski żałuje, że gorzelnicy nie poszli śladem sadowników, którzy - zamiast narzekać na niskie ceny jabłek - zorganizowali grupy producenckie i wzięli się za produkcję soków. - W naszej branży każdy działa sam, nie stać nas więc na uruchomienie działalności przetwórczej. Mam nadzieję, że ministerstwo rolnictwa pomoże nam uzyskać wsparcie - mówi prezes ZGP.
Zdaniem Leszka Wiwały - szefa Związku Pracodawców Polskiego Przemysłu Spirytusowego - gorzelnie rolnicze mogą przetrwać jako centra edukacji i kultury - muzea z regionalną gastronomią i symboliczną produkcją.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę