biogaz_09_2025

Czy czeka nas wzrost cen mięsa w detalu

5 stycznia 2016
Jak podała Rzeczpospolita, przetwórcy mięsa oceniają, że tak złej sytuacji na rynku jak w ostatnich miesiącach nie było w Polsce od dawna. Ceny surowca rosną nawet o kilka procent w ciągu tygodnia. Czekają nas podwyżki cen mięsa w detalu.
Pogłowie trzody chlewnej jest najniższe od kilkudziesięciu lat i to ma być powodem wzrostu cen mięsa.
W drugiej połowie grudnia 2011 r. średnia cena rynkowa tuczników w Polsce sięgnęła 165,73 euro za 100 kg i przekroczyła średnią cenę unijną o ponad 5 euro. Była też o 23 proc. wyższa niż przed rokiem.
Z kolei ekonomiści cytowani przez Agencję Rynku Rolnego prognozują, że w marcu 2012 r. żywiec wieprzowy może kosztować 23 - 30 proc. więcej niż przed rokiem. Jak ocenia Rz, w ślad za drogim surowcem będą rosły ceny detaliczne wieprzowiny. BGŻ szacuje, że w czerwcu 2012 r. mięso, głównie za sprawą wieprzowiny, może być o 6 - 8 proc. droższe niż rok wcześniej.



POWIĄZANE

Gazowanie zboża to skuteczna metoda ochrony przed szkodnikami magazynowymi, taki...

Dzień dobry, Marek! Oto propozycja obszernego materiału redakcyjnego dla portalu...

Każdy model Fiat Grande Panda zawiera elementy wykonane z materiałów z recykling...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę