Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Czy czeka nas wzrost cen mięsa w detalu

5 stycznia 2016
Jak podała Rzeczpospolita, przetwórcy mięsa oceniają, że tak złej sytuacji na rynku jak w ostatnich miesiącach nie było w Polsce od dawna. Ceny surowca rosną nawet o kilka procent w ciągu tygodnia. Czekają nas podwyżki cen mięsa w detalu.
Pogłowie trzody chlewnej jest najniższe od kilkudziesięciu lat i to ma być powodem wzrostu cen mięsa.
W drugiej połowie grudnia 2011 r. średnia cena rynkowa tuczników w Polsce sięgnęła 165,73 euro za 100 kg i przekroczyła średnią cenę unijną o ponad 5 euro. Była też o 23 proc. wyższa niż przed rokiem.
Z kolei ekonomiści cytowani przez Agencję Rynku Rolnego prognozują, że w marcu 2012 r. żywiec wieprzowy może kosztować 23 - 30 proc. więcej niż przed rokiem. Jak ocenia Rz, w ślad za drogim surowcem będą rosły ceny detaliczne wieprzowiny. BGŻ szacuje, że w czerwcu 2012 r. mięso, głównie za sprawą wieprzowiny, może być o 6 - 8 proc. droższe niż rok wcześniej.



POWIĄZANE

W Polsce nie brakuje żyznych gleb, pracowitych rąk i pokoleń doświadczenia. Brak...

Bruksela znów zawiodła rolników. Najnowsze porozumienie handlowe między Unią Eur...

Niedawno zawarte porozumienie handlowe między UE a USA wywołało krytykę ze stron...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę