Chwalą Polskę za aktywność ws. bezpieczeństwa żywności
28 września 2011
Polska jest jednym z najaktywniejszych krajów europejskich w zakresie bezpieczeństwa żywności - podkreślała we wtorek w Warszawie dyrektor generalna Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) Catherine Geslain-Laneele.
Geslain-Laneele spotkała się z polskimi ekspertami i przedstawicielami administracji rządowej. Do Polski przyjechała na obrady Forum Doradczego EFSA, które odbędą się w środę i czwartek w Krakowie. "Bardzo nam zależy na ekspertach z Polski, zachęcam wszystkich do współpracy" - mówiła dyrektor EFSA.
Z kolei wiceminister zdrowia Adam Fronczak ocenił, że współpraca w zakresie bezpieczeństwa żywności powinna prowadzić do dalszej poprawy koordynacji między służbami państw UE.
Spotkanie Forum Doradczego EFSA ma charakter cykliczny. Zwyczajowo gospodarzem jest kraj sprawujący prezydencję w UE. Członkami Forum są przedstawiciele organów kompetentnych w zakresie oceny ryzyka ze wszystkich państw UE oraz z Islandii i Norwegii. Obserwatorami są również przedstawiciele Szwajcarii i Komisji Europejskiej. Poruszane są zagadnienia związane ze współpracą i bezpieczeństwem żywności oraz omawiane są najważniejsze kwestie dotyczące pojawiających się zagrożeń.
EFSA ustanowiony został w 2002 r. Jego zadaniem jest zapewnianie doradztwa naukowego oraz wsparcia naukowo-technicznego w zakresie prawodawstwa i polityki UE, we wszystkich dziedzinach, które wywierają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności i pasz.
Jako rzeczoznawca ryzyka, EFSA tworzy opinie naukowe i porady, aby zapewnić solidne podstawy polityki i prawodawstwa wspólnotowego oraz wspierania Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego i państw członkowskich UE w podejmowaniu skutecznych i szybkich decyzji zarządzania ryzykiem.