Jak podaje Bank Gosspodarki Żywnościowej, członkostwo Chorwacji w Unii Europejskiej prawdopodobnie nie przyniesie dużych zmian na wspólnotowym rynku mleczarskim. Z rocznym skupem na poziomie około 600-650 tys. t kraj ten zajmuje 23 miejsce pod tym względem w UE-28, zaraz za Estonią a przed Słowenią. Co więcej, z 4,4-milionową populacją nie stanowi także istotnego rynku zbytu dla unijnych eksporterów.
W Chorwacji produkcja mleka jest równie silnie rozrobiona jak w Polsce. Według spisu rolnego z 2003 roku statystyczne stado krów liczyło zaledwie 3,08 sztuk (w Polsce w tamtym czasie było to 3,8, a obecnie 6,8 sztuk). Ilość mleka przerabianego przez mleczarnie powoli rosła do 2009 roku (od 2000 do 2009 roku zwiększyła się o ponad 77 proc. do 675 tys. t), od tego czasu obserwowany jest jej systematyczny spadek.
W Chorwacji stopniowo rośnie także spożycie przetworów mleczarskich. Obecnie wynosi około 185 litrów na osobę (w ekwiwalencie mleka) i jest silnie zróżnicowane regionalnie. Konsumpcja serów jest nadal niska (około 7 kg/osobę/rok) i w kolejnych latach prawdopodobnie będzie wykazywała tendencję wzrostową.
Pomimo przemian jakie zaszły w ostatnich latach w chorwackim sektorze mleczarskim (dynamiczny spadek liczby gospodarstw, rosnący udział skupu w produkcji ), kraj ten nadal pozostaje importerem netto artykułów mlecznych. W latach 2000-2010 roku import sięgnął 150-190 tys. t (w ekwiwalencie mleka - dla porównania w Polsce jest to około 900 tys. t), zaś eksport 55-106 tys. t (w Polsce około 2200 tys. t). Największy udział w przywozie mają sery, produkty fermentowane oraz mleko.
Czołowym dostawcą artykułów mlecznych na rynek chorwacki są Niemcy (głównie sera i produktów fermentowanych). Mleko płynne i w proszku pochodzi przede wszystkim z Bośni i Hercegowiny oraz Polski i Czech.
Niemniej, Chorwacja nie należy do naszych największych odbiorców artykułów mleczarskich. W ubiegłym roku wartość sprzedaży polskich przetworów mleczarskich na ten rynek ukształtowała się na poziomie 9,4 mln euro (0,7 proc. całkowitej wartości eksportu mleczarskiego). Na przestrzeni ostatnich lat obserwuje się przede wszystkim wzrost wywozu w tym kierunku mleka w proszku - pomiędzy 2007 r. a 2012 r. wolumen eksportu zwiększył się o 66 proc. do 5,61 tys. ton. W pierwszych czterech miesiącach br. ilość sprzedanego mleka w proszku wzrosła o kolejne 20 proc. do 1,5 tys. ton - stawiając Chorwację na piątym miejscu wśród naszych odbiorców tego produktu (jeżeli weźmiemy pod uwagę wartość sprzedaży, spadnie ona na 9 miejsce). Kraj ten stanowi także niewielki rynek zbytu dla polskiego masła (niespełna 2 proc. udział w całkowitym eksporcie masła z Polski).
Można przypuszczać, że po wstąpieniu Chorwacji do UE zwiększy się jej wymiana handlowa artykułami mleczarskimi z pozostałymi państwami ugrupowania kosztem Bośni i Hercegowiny.
9438470
1