Jak podała FAMMU/FAPA, w minionym, 2011 roku Chorwacja zaimportowała z państw unijnych około 3,2 tys. ton świeżych warzyw o wartości 2,9 mln euro oraz 21,2 tys. ton owoców świeżych o wartości niemal 10,0 mln euro. Najwięcej Chorwaci zakupili unijnych jabłek i gruszek - łącznie ponad 11,5 tys. ton oraz niemal 4,0 tys. ton owoców cytrusowych.
W tym samym okresie poprzedniego roku Chorwacja do państw unijnych wyeksportowała 71,2 tys. ton świeżych warzyw o wartości 47,6 mln euro oraz 82,3 tys. ton świeżych owoców za kwotę 61,6 mln euro.
W eksporcie do Unii Europejskiej dominowała przede wszystkim cytrusy - niecałe 40,0 tys. ton oraz ziemniaki świeże - ponad 17,4 tys. ton, a także spore ilości jabłek - ponad 14,0 tys. ton i cebuli i czosnku - ponad 13,0 tys. ton.