Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Chleba jemy coraz mniej

3 grudnia 2015
Jak podaje ,,Puls Biznesu'', spadek spożycia, upadające zakłady, ogromne rozdrobnienie, ale też brak rąk do pracy i rozwijające się intensywnie sieci - to chleb powszedni producentów pieczywa. Statystyki są bezlitosne. Polak zjadł w zeszłym roku około 50 kg pieczywa. W tym ma ograniczyć je o 0,5 kg, choć przed dekadą zjadał 75 kg - podaje Instytut Polskie Pieczywo (IPP).
"Z rynku zniknie w tym roku co najmniej 200-300 piekarni.
"Branża dojrzała do zjednoczenia i walki o odbudowanie dobrego wizerunku polskiego chleba. Chcemy, żeby konsumenci traktowali chleb jako produkt pierwszego wyboru z zalecanych w piramidzie żywieniowej produktów zbożowych. Żeby uzyskać efekt synergii, musimy skupić wokół tej inicjatywy jak największą część branży, więc nad tym również pracujemy" - mówi Robert Księżopolski, prezes Fundacji Chleb to Zdrowie.



POWIĄZANE

Współczesne rolnictwo, podobnie jak wiele innych gałęzi gospodarki, musi sprosta...

Tomasz Ognisty nie ustaje w walce o ziemię dla rolników. V-ce przewodniczący rol...

Świat kasyn internetowych jest niezmiernie ciekawy dla graczy głównie z uwagi na...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę